PREKOMERNO AKTIVEN SEČNI MEHUR (PASM)

PREKOMERNO AKTIVEN SEČNI MEHUR (PASM)

Kakšna težava je to?

PASM – prekomerno aktiven sečni mehur je po definiciji Mednarodnega združenja za inkontinenco (International Continence Society – ICS) opisan kot simptom pri katerem so prisotni pogosti nezadržni pozivi na mokrenje, ki so lahko povezani tudi z uhajanjem vode. Pogosto je pridruženo tudi večkratno nočno vstajanje zaradi siljenja na vodo. Ob tem pa običajno ne najdemo lokalnih patoloških ali metabolnih sprememb, ki bi lahko povzročili to stanje.


NA VRH

 Normalno delovanje mehurja

Sečni mehur se počasi polni s sečem, ki priteka po sečevodih iz obeh ledvic. Pri tem se mišica stene mehurja ali detruzor razteza, kar imenujemo razteznost. Pri določeni napolnjenosti mehurja, se sproži refleksni mehanizem, ki povzroči krčenje mišice sečnega mehurja, pri tem pa ta iztisne seč iz mehurja v sečnico. Pri PASM je razteznost mehurja zmanjšana in se krčenje mišice mehurja sproži že pri najmanjši napolnjenosti mehurja. Zaradi tega imajo bolniki občutek stalnega tiščanja na vodo.


NA VRH

 Koga prizadene ta težava?

PASM prizadene tako ženske kot moške. Med spoloma ni razlik, saj ima te težave 17% žensk in 16% moških. Pri ženskah je kar 4x pogosteje povezan z uhajanjem vode kot pri moških. Pogostost teh simptomov se stopnjuje s starostjo. Ni jasno ali so starostne spremembe na organih, kot so povešenje mehurja pri ženskah in benigna hiperplazija prostate pri moških, vzrok za pogostejše uhajanje vode pri ženskah. Uhajanja vode pri PASM pa ne smemo mešati z uhajnjem vode pri stresni inkontinenci, kjer je vzrok v oslabitvi podpornih mišic, ki obdajajo sečnico. Ta oslabitev ja pri ženskah najpogosteje starostna, pri moških pa ponavadi zaradi poškodbe po operaciji prostate. Zelo pomembno je pri bolnikih s povečano prostato, odkriti tiste, ki imajo pridruženo še PASM, saj je takih kar 40%. Zdravniki premalokrat pomislijo na PASM pri moških. Študije so dokazale, da to diagnozo postavijo ženskam v 76% in le v 14% moškim.

Simptomi PASM pogosto porušijo normalno življenje tako kontinentnih kot inkontinentnih bolnikov. Zaradi teh simptomov so onemogočeni normalni socialni kontaktni, lahko pa se zaradi tega pojavijo še težave pri spolnem življenju. Pri teh bolnikih se tudi močno zmanjša delovna sposobnost. Zaradi nezmožnost normalnega dela, taki bolniki pogosto menjajo delovno mesto. Tudi alkoholizem pri moških, zaradi teh simptomov, je poznan.


NA VRH

Postavljanje diagnoze

PASM_obrazecZelo pomembno je postaviti pravo diagnozo.  V pomoč nam je vprašalnik PASM, ki ga izpolni bolnik. V kolikor je zbral bolnik 8 ali več točk, je velika verjetnost, da ima PASM. Posebej pri moških moramo biti pozorni na težave, ki jih povzroči povečana prostata saj te lahko oponašajo težave pri PASM-u. Pogosto moramo urologi za točno diagnozo opraviti še posebne urodinamske meritve mehurja v urodinamskem laboratoriju. Potrebno  je tudi obiskati nevrologa (nevrofiziologa),  ki naredi EMG (elktromiogram) mišic medeničnega dna, da se izključi težja nevrološka obolenja.


 NA VRH

Zdravljenje simptomov

Zdravljenje je večstopenjsko. Pomembno je bolnika prepričati, da je težava ozdravljiva. Že samo prepričanje v uspeh je pol poti k ozdravitvi. Najprej poskusimo bolnika naučiti normalnega odvajanja vode. To vključuje fizioterapijo, vedenjsko terapijo, spremembo življenskega sloga in spremembo nekaterih prehrambenih navad. V prehrani je potrebno omejiti pravo kavo, alkohol, umetna sladila in sladkor.

Pomagamo si z Keglovimi vajami ali elektrostimulacijami za jačanje mišic medeničnega dna, vodenjem urnika mokrenja, metodami povratne informacije o delovanju mehurja(biofitback) in ne nazadnje tudi z zdravili. Zdravil je več vrst, delujejo pa približno enako. Sproščajo gladke mišice mehurja, ki se zato lahko bolj napolni, preden se pojavijo refleksi za praznenje. Kot druga zdravila, imajo tudi ta lahko nekaj stranskih učinkov, vendar v večini primerov bolniki zdavila dobro prenašajo. Pomembno je poudariti, da je zdravljenje dolgotrajno, v večini primerov celo doživljensko. Pri bolnikih z glavkomom je potrebna posebna previdnost, prav tako pri bolnikih z okvaro ledvic ali jeter in pri nosečnicah.


 NA VRH

Napotki ljudem s temi težavami

PASM je težava o kateri ženske lažje spregovorijo kot moški. Morda bo v bodoče tudi moškim lažje, saj imajo na razpolago spletne naslove, kjer se lahko pogovarjajo o svojih težavah. Ne odlašajte z obiskom urologa. Zdravljenje je uspešnejše v začetni obliki, ko so težave milejše. Kasneje, ko se zakoreninijo, jih je težko omiliti. Pomembno je te težave prepoznati čimpreje, saj je zdravljenje zahtevno in dolgotrajno, včasih celo doživljensko.


  NA VRH

PASM

25. julija, 2013 Bolezni, Druge urološke bolezni