Naravna preventiva raka prostate

Naravna preventiva raka prostate

Preventiva raka prostateRak prostate: naravna preventiva

Naravna preventiva raka prostate je največ kar lahko sami naredite za svoje zdravje.

Čeprav se mnogi sprašujejo, kako preprečiti raka na prostati, ni nobenega načina, da bi se izognili tej bolezni.

Če ostanete zdravi v starosti ali pa si prizadevate odpraviti obstoječe zdravstvene težave, lahko zmanjšate tveganje, vendar kot vsi raki ima tudi rak prostate določene dejavnike tveganja, ki se jim ni mogoče izogniti.

Česa ne morete spremeniti:

  • starost
  • rasa
  • geni

Rak prostate je predvsem »bolezen staranja«. Ko se starate, se vaše možnosti za razvoj raka prostate povečujejo.

Pomembno vlogo imata tudi rasa in genetika. Če ste Afroameričan, so vaše možnosti za razvoj raka prostate dvakrat večje kot pri belih ameriških moških. Če je imel vaš oče, brat ali več krvnih sorodnikov raka na prostati, obstaja večja verjetnost (kar19%), da boste tudi vi zboleli za njim.

Preprečevanje raka na prostati je lahko težavno, če imate te dejavnike tveganja, vendar zgodnji in pogosti presejalni pregledi lahko pomagajo zagotoviti, da bo rak, če zbolite, čim prej diagnosticiran in zdravljen.

Kaj lahko spremenite:

  • prehrana
  • življenjski slog

Moški v zahodnih državah imajo veliko večjo stopnjo raka prostate kot moški v Aziji. Čeprav nihče ne more dokončno razložiti tega pojava, strokovnjaki domnevajo, da so za to krive razlike v vzhodni in zahodni prehrani. Slabe prehranjevalne navade in diete, ki so močno odvisne od maščob in živalskih beljakovin, lahko povzročijo poškodbe DNK in povzročijo raka.

Tudi moški, ki so že tako izpostavljeni večjemu tveganju zaradi starosti, rase ali genetike, lahko z zdravo prehrano in življenjskim slogom zmanjšajo svoje možnosti za razvoj raka prostate.

Preventiva raka prostateIzboljšajte svojo prehrano

Raziskovalci ne razumejo popolnoma povezave med prehrano in preprečevanjem raka prostate, vendar študije kažejo, da lahko nekatere prehranjevalne navade pomagajo.

Preventiva raka prostateZmanjšajte vnos maščob

Jejte manj trans maščob in nasičenih maščob. Osredotočite se na zdrave maščobe, kot so omega-3 maščobne kisline iz oreščkov, oreščkov in rib. Izogibajte se transmaščobnim kislinam, ki dokazano zvišujejo pojavnost bolezni srca in ožilja (rušijo razmerje med koristnim (HDL) in škodljivim (LDL) holesterolom v krvi in dokazano dvigujejo raven LDL-holesterola, kar je glavni raazlog smrtnosti v Evropi. Poleg tega so pomemben dejavnik za nastanek bolezni možganov (npr. Alzheimerjeva), nekaterih vrst raka in alergij. 

Preventiva raka prostateJejte več sadja in zelenjave

Vključite široko paleto pridelkov, vključno z veliko listnate zelenjave. Nekatere študije so pokazale, da antioksidant likopen, ki ga je veliko v kuhanem ali predelanem paradižniku, upočasnjuje rast rakavih celic prostate. Zelenjava iz družine križnic (npr. brokoli in cvetača) vsebuje spojino, imenovano sulforafan, ki lahko ščiti pred rakom.

Preventiva raka prostateDodajte sojo in zeleni čaj

Klinična preskušanja so pokazala, da lahko soja zniža raven PSA. Izoflavoni so polifenolne spojine. Najdemo jih predvsem v stročnicah (soja, čičerika, leča in fižol) ter v rdeči detelji. Štirje glavni izoflavoni so formonetin, njegov demetilirani produkt daidzein, biohanin in njegov demetilirani produkt genistein.

Sojini izoflavoni so prehranske sestavine, za katere je bila dokazana povezanost z zmanjšanim tveganjem raka prostate (CaP) pri azijskih populacijah. Vendar natančen mehanizem, s katerim lahko ti izoflavoni preprečijo razvoj ali napredovanje raka prostate še ni popolnoma pojasnjen.

Večina študij je bila usmerjena na vpliv izoflavonov na raka prostate. Nekaj študij pa je iskalo tudi vpliv izoflavonov na simptome spodnjih sečil in druge bolezni prostate. Dokazan je bil pozitiven vpliv izoflavonov na simptome spodnjih sečil pri moških nad 50. letom starosti.

Razpoložljivi dodatki izoflavona se razlikujejo vrste in količine izoflavonov, ki jih vsebujejo. Oznake nekaterih prehranskih dopolnil ne navajajo, kakšno količino izoflavonov vsebujejo. Tudi med prehranskimi dopolnili, ki imajo označeno vsebnost izoflavonov, mnogi ne zagotavljajo dovolj izoflavonov, da bi lahko imeli terapevtski učinek.

Evropejci zaužijejo dnevno samo 2mg, v Azijskih državah pa zaužijejo moški dnevno kar 40-50mg izoflavonov. Prav takšen vnos vam omogočajo tudi nekatera prehranska dopolnila (PROSTO FOR MEN)

Zeleni čaj lahko pomaga moškim, ki imajo veliko tveganje za raka prostate, zmanjšati tveganje.

Japonska študija je pokazala, da je bilo večje uživanje zelenega čaja linearno povezano z zmanjšanim tveganjem za rak prostate pri več kot 7 skodelicah na dan. Študija je sistematično in kvantitativno ovrednotila povezavo vnosa zelenega čaja s tveganjem za raka prostate. In to je bila prva meta-analiza povezave med uživanjem katehinov zelenega čaja in pojavnostjo raka prostate. Naši najnoveši podatki so pokazali, da je večja poraba zelenega čaja linearno zmanjšala tveganje za rak prostate z več kot 7 skodelicami na dan, katehini zelenega čaja pa so bili učinkoviti za preprečevanje raka prostate.

Namesto, da bi razmišljali o tem, koliko čaja ste danes že spili, lahko to količino dobite v eni kapsuli prehranskega dopolnila (PROSTO FOR MEN)

Preventiva raka prostateIzogibajte se “prijetnim” razvadam

Nehajte kaditi in pijte manj alkohola

Opustitev kajenja lahko izboljša vaše zdravje na več načinov, vključno z zmanjšanjem tveganja za raka. In če pijete, počnite to zmerno. Nekatere študije kažejo, da ima rdeče vino antioksidativne lastnosti, ki lahko koristijo vašemu zdravju.

Ohranjajte zdravo težo

Debelost je lahko dejavnik tveganja za razvoj bolj agresivnega raka prostate. Na splošno lahko izguba teže in ohranjanje zdrave telesne teže v starosti pomaga zmanjšati tveganje za raka in številne druge zdravstvene težave.

Redno telovadite

Poleg tega, da vam pomaga doseči zdravo telesno težo, lahko vadba zmanjša vnetje, izboljša delovanje imunskega sistema in se bori proti nekaterim negativnim vplivom sedečega načina življenja na zdravje – vse to lahko pomaga pri preprečevanju raka.

Izogibajte se rdečemu in prežganemu mesu

Zoglenelo meso zaradi cvrtja ali pečenja na žaru pri visokih temperaturah lahko povzroči kemično spojino, ki vodi do raka. Tudi rdeče meso naj bi po nekaterih študijah negativno vplivalo na bolezni prostate.

Preventiva raka prostatePovečajte količino vitamina D

Večina ljudi ne dobi dovolj vitamina D. Pomaga lahko pri zaščiti pred rakom prostate in številnimi drugimi stanji. Živila, bogata z vitaminom D, vključujejo ribje olje, divjega lososa in posušene gobe šitake.

Študije so dokazale, da imajo moški po 50. letu starosti ob pomanjkanju  Vitamina D tudi težave s spodnjimi sečili. Teh težav pri moških z normalnimi vrednostmi Vitamina D niso opažali.

Ker je sonce boljši in lažje dostopen vir vitamina D, mnogi strokovnjaki priporočajo, da se vsak dan izpostavite soncu 10 minut (brez kreme za sončenje). Zdravniki pogosto priporočajo dodatke vitamina D. Priporočeno dnevno količino D Vitamina dobite tudi v nekaterih rehranskih dopolnilih (PROSTO FOR MEN).

Preventiva raka prostateOstanite spolno aktivni

Zdi se, da dve študiji kažeta, da je pri moških, ki imajo večjo pogostost ejakulacije (s spolnim partnerjem ali brez njega), do dve tretjini manj verjetno, da bodo zboleli za rakom prostate. Študije še potekajo, vendar nekateri strokovnjaki trdijo, da ejakulacija očisti telo toksinov in drugih snovi, ki bi lahko povzročile vnetje.

Preventiva raka prostatePreventiva

Pomeni preprečiti nastanek bolezni ali pa podaljšati čas, ko bi do bolezni prišlo. Pri težjih boleznih, kot so rak prostate, ima zagotovo velik pomen, saj je odkritje raka prostate v zgodnjem stadiju edina pot k ozdravitvi. Priporočeno je, da moški po 50. letu starosti enkrat letno opravijo preventivni pregled prostate. Pri moških, kjer je bil rak prostate v družini, je smiselna preventiva že pred 50. letu starosti.

Ne odlašajte. Pojdite na preventivni pregled, ko nimate še nobenih težav!

Rak prostate


 NA VRH

watch-1267420_1280

Preventiva raka prostateVIRI

1.Johns Hopkins Medicine Health ( https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/prostate-cancer/prostate-cancer-prevention )

2J Steroid Biochem Mol Biol. Author manuscript; available in PMC 2015 Mar 1. Published in final edited form as:J Steroid Biochem Mol Biol. 2014 Mar; 140: 116–132.

3Kelly G. Benign Prostatic Hypertrophy, Prostate Cancer and Isoflavones. Stamford, Conn: Novogen, Inc; 1999.

4Green tea and the risk of prostate cancer, A systematic review and meta-analysis, Guo, Yuming MDa; Zhi, Fan MDb; Chen, Ping MDa; Zhao, Keke MDa; Xiang, Han MDa; Mao, Qi MDa; Wang, Xinghuan MD, PhDa; Zhang, Xinhua MD, PhDa, Medicine 96(13):p e6426, March 2017. | DOI: 10.1097/MD.0000000000006426

5The Role of Isoflavones in the Prevention of Breast Cancer and Prostate Cancer by Tomislav Pejčić, Milica Zeković, Uroš Bumbaširević, Milica Kalaba, Irena, Maja Bensa, Lazar Popović, Živoslav Tešić, Antioxidants 2023, 12(2), 368

Foto: Pixabay

Prosto FOR MEN

PROSTO FOR MEN je naravno prehransko dopolnilo, ki temelji na japonskem receptu za prostato¹²³. Vsebuje izvleček semena soje, izvleček listov zelenega čaja in vitamin D.

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje:

  • izvleček soje (min. 40% izoflavonov)
  • izvleček zelenega čaja (min. 80% katehinov)
  • Vitamin D

Literatura:

¹Sawada N. Risk and preventive factors for prostate cancer in Japan: The Japan Public Health Center-based prospective (JPHC) study. J Epidemiol. 2017 Jan;27(1):2-7. doi: 10.1016/j.je.2016.09.001. Epub 2016 Nov

² Sawada N. et al. Soy and isoflavone consumption and subsequent risk of prostate cancer mortality: the Japan Public Health Center-based Prospective Study. Int J Epidemiol. 2020 Oct

ᶟLee AH, Fraser ML, Meng X, Binns CW. Protective effects of green tea against prostate cancer. Expert Rev Anticancer Ther. 2006 Apr

AKTIVNE SESTAVINE 1 kapsula
Suhi izvleček listov zelenega čaja (Camellia sinensis (L) Kuntze, Theaceae, nosilec maltodekstrin).

Vsebuje 98% polifenolov in < 3% kofeina

150 mg
Suhi izvleček semen soje (Glycine max (L) Merr, Fabaceae), vsebuje 40% izoflavonov 50 mg

 

Vitamin D (holekalciferol) 12,5 μg (250%PDV*)

*PDV – priporočeni dnevni vnos

Sestavine: suhi izvleček listov zelenega čaj, sredstvo za povečanje prostornine (mikrokristalna celuloza), želatina(ovojnica kapsule), suhi izvleček semena soje, holekalciferol, sredstvi proti sprijemanju (magnezijev stearat, slicijev dioksid), barvila (rdeči železov oksid, rumeni železov oksid).

Nosilec živilske dejavnosti: Grandevita d.o.o., Zlatek 15, 1000 Ljubljana

Uporaba

Svetuje se jemanje ene kapsule na dan.
Opozorila: Izdelek se priporoča moškim starejšim od 40. let. Izdelek se ne priporoča otrokom, nosečnicam, doječim materam in vsem, ki so alergični na katerokoli sestavino.
Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.
Za zdravje sta izjemno pomembna raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja.
Izdelek ne vsebuje GSO.

Shranjevanje: Shranjujte v suhem in hladnem prostoru, zaščiteno od sončne svetlobe (do 25 °C). Shranjevati nedosegljivo otrokom!

PROSTO FOR MEN je na voljo v lekarnah ter v spletni prodaji kjer lahko vnovčite 20% popust s kodo URO20 v mesecu novembru “MOVEMBER”.

20% popust s kuponom

URO20

Nakup
15. marca, 2023 Aktualno, Prostata, Rak, Rak prostate