UZ in dopler penisa v diagnostiki motnje erekcije (ED)

UZ in dopler penisa v diagnostiki motnje erekcije (ED)

UZ in dopler penisaErektilna motnja

Erektilna motnja je lahko organskega vzroka kar v 80% (bolezensko ozadje). Psihičnega vzroka je le v 10%, neznanega vzroka pa tudi v v 10%. Poleg izključitve vseh možnih bolezenskih vzrokov, je zelo pomembno pred odločitvijo o vrsti zdravljenja opraviti meritve erekcije. To nam omogoča minimalno invazivna preiskava z ultrazvokom in barvna doplerska analiza pretokov krvi v penisu med erekcijo.

UZ in dopler penisaDiagnostični postopek

Neravnovesje med arterijskim dotokom krvi v penis in venskim odtokom ter motnje živčevja so glavni vzroki za erektilno disfunkcijo (ED) pri več kot 75% moških. Ultrazvok penisa in dopler omogočata oceno arterijskega in venskega pretoka krvi v penisu med erekcijo. Omogočata tudi podroben pregled anatomije kavernoznih teles, da se ugotovi kalcifikacije ali brazgotine v tkivu penisa.

UZ in dopler penisaUZ in dopler penisa

UZ in dopler penisa je visoko zmogljiva, ne invazivna oz. minimalno invazivna preiskava. Ta omogoča prikaz normalne anatomije penisa in makroskopskih patoloških sprememb v penisu med erekcijo v realnem času. Z njim lahko izmerimo funkcionalne spremembe v pretoku krvi v penisu pri erektilni disfunkciji (ED) ter jih analiziramo z barvno doplerjevo ultrazvočno preiskavo (BDUZ).

UZ in dopler penisaOpis preiskave

Pred preiskavo vam zdravnik vbrizga v penis z zdravilo imenovano prostaglandin E1 ali papaverin. To zdravilo povzroči erekcijo pri večini moških takoj po vbrizganju. Zdravilo povzroči razširitev penilnih arterij in poveča pretok krvi v penisu. Zdravnik bo ocenil stopnjo erekcije in z ultrazvokom ugotovil, ali so vaše arterije zdrave in koliko krvi priteče v penis skozi vsako arterijo. Med testom bo tudi ocenil stopnjo odtoka venskega krvi iz penisa in delovanje erekcijskih živcev. Oceni se tudi kako se polnijo brecila in v kašnem času.

UZ in dopler penisaNavodila pred preiskavo

  • ne jemljite zdravil za doseganje erekcije dan pred ali na dan posega, saj lahko ta povzročijo dolgotrajno in bolečo erekcijo.
  • v kolikor jemljete zdravila proti strjevanju krvi, se pred preiskavo posvetujte z zdravnikom svoje proti trombotične ambulante.

UZ in dopler penisaMožni neželeni učinki ali zapleti

  • bolečina na mestu injiciranja zdravila
  • podplutba ali krvavitev na mestu injiciranja. Pogostejša je, če jemljete aspirin ali zdravila proti strjevanju krvi.
  • podaljšana erekcija (več kot tri ure)
  • zelo redko erekcija traja več kot tri ure. V tem primeru boste morali po drugo injekcijo s katero prekinemo erekcijo.

UZ in dopler penisa
UZ in dopler penisaPogosta vprašanja
Neplodnost

Na dan preiskave ali pred njo ne smete jemati nobenih zdravil za doseganje erekcije, ker Lahko povzročijo bolečo in dolgotrajno erekcijo. Prav tako se na dan preiskave izogibajte spolnim odnosom ali masturbaciji.

Običajno se čuti blago bolečino ob vbodu v penis in morda rahlo pekočo bolečino ob dajanju zdravila.

Po posegu se vrnite v domače okolje in počakajte, da erekcija v celoti popusti. Vzdržati se morate spolnim odnosom ali masturbaciji. V kolikor bi polna erekcija trajala več kot tri ure, morate na urgenco, kjer vam bo urolog dal injekcijo za splahnitev penisa.

Poseg je varen, minimalno invaziven. Injekcija lahko povzroči rahlo nelagodje, modrice ali omotico.

Po aplikaciji zdravila v penis, se meri pretoke krvi v penisu skozi 20 minutni interval. Takoj po končani preiskavi se boste z urologom pogovorili glede možnosti zdravljenja (LSWT, P-Shot) vaših težav.

UZ in dopler penisa

UZ in dopler penisa

7. julija, 2022 Aktualno, diagnostika, ED , , , ,