ZDRAVLJENJE ANDROPAVZE

ZDRAVLJENJE ANDROPAVZE

ZDRAVLJENJE ANDROPAVZENadomeščanje testosterona

Tako moški kot ženske proizvajajo testosteron. Ženske seveda manj, saj je ta le proizvod nadledvičnic. Znižanje testosterona je povezano z upadom spolnih aktivnosti in padcem libida pri obeh spolih. Nadomestno zdravljenje s testosteronom osveži celo telo, saj poveča mišično maso, zmanjša maščobne obloge in povrne mišično moč, ki značilno oslabi s staranjem.

Poleg tega se tudi očitno spremeni kvaliteta življenja moškega, ki je presegel srednja leta. Tudi nastanek »starostno-značilnih« bolezni, kot so ostoporoza in srčno-žilne bolezni, ki so glavni razlog smrti v tej populaciji, se lahko pomakne v pozno starost.

Povrnitev koncentracije testosterona na nivo 30. ali 40. letnika je pokazala statistično pomembne pozitivne učinke pri simptomih staranja. Normalna koncentracija celokupnega testosterona pri moškem je 9,9 do 27,9 nmol/l, pri ženski pa 0,22 do 2,9 nmol/l.

ZDRAVLJENJE ANDROPAVZEPriprava bolnika

Pred začetkom zdravljenja je potrebno vzeti natančno anamnezo in opraviti pregled bolnika. Moški naj tudi izpolni AMS, vprašalnik. Narediti je potrebno laboratorijske preiskave vključno z meritvijo hormonov ter izključiti raka prostate (meritev PSA, otip prostate in ultrazvok trebuha) (Ambulanta za andropavzo). Poznane so absolutne kontraindikacije pri nadomestnem zdravljenu s testosteronom (rak prostate, rak dojke in nočna apneja).

ZDRAVLJENJE ANDROPAVZEIzbira zdravljenja

Različne oblike sintetičnega testosterona so na voljo, v oralni, sublingvalni, transdermalni in intramuskulani-depo obliki. Oralna oblika se ni izkazala  najbolje zaradi pojava patoloških jeternih testov in kratkotrajnem delovanju (nihanja nivoja testosterona). Injekcijska oblika v obliki estra je boljša, saj je varna, zagotavlja konstantno koncentracijo hormona in je tudi največ v uporabi. Depo preparat lahko dajemo vsake tri mesece. Poleg tega je možno tudi dnevno nanašanje testosterona na kožo v obliki gela. Najpogostejše uporabljena oblika je testosteron enentat ali cipionat.

Zelo pogosto se uporabljajo kožni obliži, ki izločajo sintetični testosteron. So v obliki skrotalnega ali neskrotalnega obliža. Klinične študije kažejo, da sta obe obliki zadovoljiv nadomestek moškega spolnega hormona. Prednost skrotalnega je v tem, da nastane tam več aktivnega testosterona (DHT-  dihidrotestosteron), saj je v koži mošnje veliko encima 5-alfa reduktaze, ki pretvarja neaktvno obliko hormona v aktivno. Neskrotalni obliži pa po drugi strani bolj oponašajo fiziološko dnevno nihanje moškega spolnega hormona. Pri obližih so bolj pogosta draženja kože na mestu aplikacije (kar v 50%). Z kortikosteroidnimi kremami in menjavanjem mesta aplikacije lahko to draženje do neke meje ublažimo ne da bi pri tem vplivali na vnos hormona.

ZDRAVLJENJE ANDROPAVZEStranski učinki nadomestnega zdravljenja

Nadomeščanje moškega spolnega hormona ima lahko tudi neželjene stranske učinke, kot so prepogoste in predolge erekcije, slabost, bruhanje, rdečica, otekline sklepov, pojačana poraščenost spolne partnerice. Pojavi se lahko tudi rast prsi, saj enzimi aromataze lahko spremenijo moški spolni hormon v ženski. Bolj resne komplikacije so zadrževanje vode (edemi), patološki  jetrni testi, srčnožilni zapleti, nočne prekinitve dihanja in benigno povečanje prostate. Vsi ti zapleti so izjemno redki, dokler je nadomestno zdravljenje po strogo kontrolo in nivo hormona v fizioloških mejah.

Androgeni so kontraindicirani pri moških z rakom dojke, sumom ali dokazanim rakom prostate in tistih, ki imajo nočne prekinitve dihanja. Previdnostni ukrepi morajo biti tudi pri preobčutljivih na preparat ali pri bolnikih z oslabljeno srčno, jetrno ali ledvično funkcijo.

Pripravljena so tudi nova zdravila, ki vsebujejo naravne oblike testosterona in ne sintetičnega z manj stranskimi učinki.

ZDRAVLJENJE ANDROPAVZENadomestno zdravljenje in rak prostate

Vemo, da je rak prostate v prvem obdobju hormonsko odvisen. Kljub temu ni dokazov, da bi nadomestno zdravljenje s testosteronom pospeševalo njegov razvoj. V kolikor so v telesu že prisotne celice raka prostate, bi dodajanje moškega spolnega hormona lahko pospešilo njihovo rast. Zato je potrebno pred začetkom nadomeščanja izključiti raka prostate pa tudi med nadomeščanjem redno spremljati PSA. Ostale teste (hematokrit, densitometrija, biokemične preiskave krvi) lahko merimo enkrat letno.

ZDRAVLJENJE ANDROPAVZESpremljanje nadomestnega zdravljenja

Učinki nadomestnega zdravljenja niso vidni takoj ampak šele po nekaj tednih. Motnje erekcije so lahko prisotne tudi po nekaj mesecih nadomestnega zdravljenja kljub izboljšanju ostalih simptomov andropavze. Pri takih bolnikih je umestno rzamišljati še o drugih vzrokih erektilne disfunkcije in tudi opraviti ustrezne meritve.

Po začetku nadomestnega zdravljenja s testosteronom, so potrebne redne meritve serumske koncentracije. Opazovati je potrebno tudi sekundarne znake, kot so akne in povečanje prsi. Po prvem tednu uporabe transdermalnega obliža, je potrebno izmeriti serumski testosteron 12 ur po aplikacij obliža in dozo ustrezno prilagoditi. Pri bolnikih na injekcijah, je potrebna meritev 3-4 mesece pred naslednjo aplikacijo.

ZDRAVLJENJE ANDROPAVZEZaključek

Kljub temu, da je nadomestno zdravljenje s testosteronom pri moških z dokazanim sekundarnim hipogonadizmom (andropavzo, moško meno) varno, je potreben natančen nadzor med zdravljenjem. Tega zdravila ne sme uporabljati pri moških z normalnimi vrednostmi testosterona.

Samo nadomeščanje testosterona pa ni zadostno, če se istočasno ne spremeni način življenja. Opustitev slabih navad (alkohol, kajenje), sprememba v prehrambenih navadah in veliko fizične aktivnosti so zagotovo dodatni dejavniki, ki vodijo k uspehu zdravljenja »moške mene«.

13. avgusta, 2013 Aktualno, Andropavza, ED, Zdravljenje ,