MOŠKA NEPLODNOST – INFERTILNOST

MOŠKA NEPLODNOST – INFERTILNOST

Moška neplodnost - infertilnostKaj je neplodnost?

Moška neplodnost je kar v polovici primerov vzrok za sterilni zakon. O neplodnem (sterilnem) zakonu govorimo kadar ženska po enem letu odnosov brez zaščite ne zanosi.

Moška neplodnost - infertilnostVzroki moške neplodnosti

Vzroke za neplodnost pri moškem lahko razdelimo v nekaj skupin. Najbolj pogost vzrok je varikokela. Drugi vzrok za moško neplodnost je  odsotnost spermijev v izlivu. Do te lahko pride zaradi napake v samem razvoju spermijev (neobstruktivna azoospermija) ali pa je prisotna anatomska napaka v izvodilih, ki prepreči normalni transport spermijev v semensko tekočino (obstruktivna azoospermija). Od drugih vzrokov je potrebno omeniti še slabo gibljive spermije (astenospermija), majhno število spermijev v semenskem izlivu (oligospermija) in seveda težave z izlivom, ki se lahko pojavijo po poškodbi hrbtenjače, pri sladkornih bolnikih in po uroloških operacijah.

Vzrok za moško neplodnost je lahko tudi v nepravilnem delovanju hormonov, ki so odgovorni za proces razvoja semenčic. Tudi moški, ki so bili zdravljeni z obsevanjem (levkemija, limfomi, tumorji testisov), lahko po takem zdravljenju postanejo neplodni. Običajno mladim moškim pred obsevanjem priporočimo, da shranijo seme v semensko banko, da bi lahko z njim kasneje umetno oplodili partnerko, če zanositev po naravni poti nebi uspela.

Motnje v razvoju semenčic povzročajo tudi nekatere snovi, ki jih vnašamo v telo iz okolja. To so alkohol, nikotin, kofein, marihuana in od zdravil cimetidin.

Tudi vnetje mod ali obmodkov je lahko vzrok moški neplodnosti. Kar 30% moških, ki so po puberteti preboleli mumps, dobi vnetje mod.

Moška neplodnost - infertilnostKaj je varikokela?

Varikokela predstavlja povečan venski pletež nad modom, v semenskem povesmu, običajno levim, lahko obojestransko, zelo redko pa samo na desni strani, kar povzroči zastajanje venske krvi moda. Diagnozo postavimo s pregledom in ultrazvokom.To vodi k povišani temperaturi v področju moda (normalno je ta temperatura 2° pod telesno temperaturo) in s tem do nepravilnega razvoja semenčic. Pri takih moških je pogosto število semenčic manjše 20 miljonov semenčic/ml (normalna koncentracije je več kot 20 miljonov semenčic na mililiter), manj kot 50% semenčic je normalno gibljivih in manj kot 15% jih je normalno razvitih. Varikokelo najdemo jo pri 15% moške populacije, pri neplodnih moških pa kar pri 40%.

Moška neplodnost - infertilnostZdravljenje moške neplodnosti

Neplodna zakonca običajno zdravijo ginekologi-andrologi. V kolikor je ugotovljen vzrok neplodnosti pri moškem varikokela, bolnika napotijo na operativni poseg k urologu. Varikokelo zdravimo operativno. Lahko jo operiramo klasično ali pa laparoskopsko. V 95% je operacija uspešna, v 5% pa se varikokela ponovi in je potreben ponovni operativni poseg. Pri 70% bolnikov, pri katerih je bila operacija uspešna, se poveča koncentracija semenčic v izlivu, njihova gibljivost in število normalnih semenčic.

Pri moških, kjer se semenčice normalno razvijajo, je pa ovira na izvodilih, lahko operativno semenčice izoliramo iz mod in z njimi umetno oplodimo pertnerko. Bolnike s hormonskimi vzroki, prevzamejo endokrinologi. Z zdravili, ki nadomestijo manjkajoče ali nepravilno delujoče hormone, poizkusijo pri bolniku vspostaviti normalni razvoj semenčic.

Moška neplodnost - infertilnostSterilizacija moških

Na koncu je potrebno omeniti, da se vse več moških odloča za sterilizacijo. Pri tem prekinemo oba semenovoda in s tem povzročimo sterilnost. Ti moški imajo normalen izliv v njem pa ni več semenčic. Takšen poseg mora odobriti posebna komisija, izpolnjenih mora biti kar nekaj pogojev. Med prošnjo za poseg in posegom mine vsaj šest mesecev, kar pomeni da je moški, ki se je za tak poseg odločil, o tem dobro premislil. Kljub temu se po posegu nekateri moški premislijo in želijo biti ponovno plodni. Takim moškim zelo težko pomagamo, saj operacija s katero bi ponovno združili oba prekinjena dela semenovodov uspe le v zelo majhnem odstotku.

Neplodnost

UZ in dopler penisa

21. julija, 2013 Bolezni, Druge urološke bolezni