KAMNI V SEČILIH

KAMNI V SEČILIH

Kamni v sečilih

KAMNI V SEČILIHNekaj o kamnih

Kamni v sečilih ali strokovno urolitijaza je bolezen, ki po arheoloških dokazih spremlja človeka že tisočletja. Bolezen je pogostejša pri Evropejcih in Azijcih, redkejša pri črncih, židih in indijancih. Najpogosteje se kamni pojavljajo med 18. in 45. letom starosti, lahko pa jih imajo tudi otroci ali ljudje v pozni starosti. Pogostost nastanka kamnov je 2-4 krat  večja pri moških. Pri 6% obolelih je imel kamne že nekdo v družini. Najdemo jih lahko kjerkoli v sečnem traktu od ledvic do sečnice.

KAMNI V SEČILIHVzroki za nastanek kamnov 

Vzroki za nastanek kamnov so lahko notranji (telesni) ali zunanji (vpliv okolja). Med notranje vzroke štejemo podedovane bolezni in motnje v presnovi ali pa anatomske spremembe v sečilih. Najpogostejša podedovana bolezen je ledvična tubularna acidoza, ki povzroči nastanek številnih kamnov v obeh ledvicah. Druga taka bolezen je cistinurija. Klima (temperatura in vlaga) ter prehambene navade, sta glavna zunanja vzroka za nastanek kamnov v sečilih. Oba sta odvisna od zemljepisnega področja. Visoke temperature z obilnim znojenjem in  premajhnim uživanjem tekočine vodijo do nastanka koncentriranega seča, kar lahko povzroči nastanek kamnov.

KAMNI V SEČILIHVrste kamnov 

V sečilih lahko nastanejo kamni različne kemične sestave. Najpogostejši so kalcijevi kamni. Ti so v obliki kalcijevega oksalata v 65-70 % ali kalcijevega fosfata v 9-10 %. Manj pogosti so kamni iz sečne kisline (urat), cistinski kamni (cistin), infektni kamni (struvit – magnezijev amoinijev sulfat) in ksantinski.

Kamne, ki vsebujejo kalcij, dobro vidimo na rentgenski sliki. Cistinske in uratne kamne slabo vidimo na rentgenski sliki in jih lahko ugotovimo le s posebnim slikanjem ledvic s  kontrastnim sredstvom ali pa z ultrazvokom.

Kamni so lahko zelo majhni in jih opisujemo kot pesek, lahko pa so tako veliki, da zapolnijo celotni zbiralni sistem ledvice (slika desno). Običajno so posamezni, lahko pa so v gručah v eni ali v obeh ledvicah. Pri bolnikih, ki imajo motnje v odtoku seča iz mehurja (povečana prostata), se lahko kamni tvorijo v mehurju in povzročajo stalno tiščanje na vodo ter pogosta vnetja. Kamen, ki dolgo časa draži sluznico mehurja, lahko povzroči nastanek raka mehurja.

KAMNI V SEČILIHLedvična kolika

Za bolečino, ki jo povzroči kamen, ki se pomika iz ledvice po sečevodu v mehur, lahko rečemo, da je ena najhujših v telesu. Napadi trajajo toliko časa, dokler kamen ne zdrsne v mehur. V tem trenutku tudi bolečina  pomine. Poleg hudih bolečin bolnika tudi sili na bruhanje, trese ga mrzlica, pogosto mora na vodo v kateri se lahko tudi pojavi kri. Običajno je ob takih napadi potrebno bolnika sprejeti v bolnico. Tak napad doživi 2-3% prebivalcev. Do 30% bolnikov bo imelo v življenjui še en napad takih bolečin. Napade povzročijo manjši kamni do 8 mm premera. Večji kamni običajno ne morejo v sečevod in zato povzročajo le tope bolečine ledveno, ponavadi pri gibanju. Veliko kamnov se odkrije tudi slučajno ob ultrazvočni preiskavi trebuha in ne povzročajo nobenih težav. Kamni, ki se zagozdijo v sečevodu so nevarni, ker preprečujeo normalen odtok seča iz ledvice, kar lahko privede do začasne ali končne odpovedi delovanja ledvice, zato je potreben takojšen zdravniški poseg.

KAMNI V SEČILIHZdravljenje

Večina manjših kamnov se izloči spontano po naravni poti. Takih je do 80%. Kamni do velokosti 4 mm se izločijo sami v 70%, večji od 6 mm v manj kot 15%, večji od 8 mm pa zelo redko.

Najpogostejše zdravljenje je izventelesno drobljenje kamnov z aparatom, ki skozi kožo pošilja udarne valove na kamen in ga tako zdrobi. Majhne drobce potem bolnik izloči po naravni poti. To je neinvazivna metoda, ki jo v tujini naredijo ambulantno, pri nas pa je potreben sprejem v bolnico. Nekatere kamne je potrebno odstraniti operativno. Operiramo tudi bolnike, pri katerih je vzrok za nastanek kamnov  v anatomski nepravilnosti sečil. Uratne kamne lahko topimo. Bolnik jemlje več mesecev zdravila s katerimi spremenimo pH seča.

Pri bolnikih s kamni, ki so posledica metabolnih motenj je potrebno s posebnimi preiskavami ugotoviti vzrok. Te preiskave lahko bolnik največkrat opravi ambulantno, včasih pa je potreben tudi sprejem v bolnico. Takega bolnika poleg urologa obravnava tudi endokrinolog ali nefrolog.

KAMNI V SEČILIHPreventiva

Nastanek kamnov najbolje preprečujemo z zadostnim vnosom tekočine (2-3 l dnevno), posebno v poletnih mesecih, ko so zaradi visokih temperatur izgube tekočine velike in pri tem nastaja močno koncentriran seč. Pri bolnikih, kjer je vzrok za nastanek kamnov v motnjah presnove, je na prvem mestu dijeta z omejenimi količinami živalskih beljakovin, purinov, oksalatov in hrane bogate s kalcijem. Dokazan je tudi ugoden vpliv naravne mineralne vode obogatene s citrati na presnovne nepravilnosti v seču.

Pri bolnikh, pri katerih je bil enkrat odkrit in zdravljen kamen v sečilih, je potreben vsaj enkrat letno ultrazvok sečil. Verjetnost, da se bo pri teh bolnikih ponovno pojavil kamen narašča z leti. Po 2-3 letih se ponovi kamen pri 40% bolnikov, po 7-10 letih pri 75% in po 15-20 letih pri 100% bolnikov.

Kamni v sečilih

Kamni v sečilih

http://www.urolog.si

21. julija, 2013 Bolezni, Druge urološke bolezni