SPOLNOST IN MOTNJE EREKCIJE

SPOLNOST IN MOTNJE EREKCIJE

wall-plaque-1980799_1280
Erektilna disfunkcija

Spolnost je tesno povezana z erektilno disfunkcijo. Po definiciji je erektilna disfunkcija (ED) označena kot nesposobnost doseči ali obdržati erekcijo potrebno za zadovoljivo spolno aktivnost. ED, ki smo jo včasih opisovali kot impotenca, je lahko trajna in popolna, kot jo vidimo po nekaterih operacijah ali pa samo začasna in prehodna.

Ameriške študije so pokazale, da ima kar 30 miljonov američanov težave z ED. Zadnja evropska študija, narejena v Španiji, kaže na prisotnost ED pri 12 do 19% moških med 25 in 75 letom starosti. Pomemben podatek je, da ima v Sloveniji že vsak peti moški težave z erekcijo, kar predstavlja 130.000 moških. Med 18 in 70 letom starosti ima težave 10% moških, po 50 letu pa preko 50%.


 NA VRH

Libido

Zadovoljiva erekcija pa je samo delček v mozaiku spolnosti. Libido ali spolna sla ima tudi zelo pomembno vlogo. Libido je želja po spolnosti. Tudi ta se lahko poruši in trajno ali začasno usahne. Ljudje libido usmerjajo na tistega s katerim imajo ali bi želeli imeti spolne odnose. To je podzavestni nagon po ohranitvi čoveške vrste.

Pogosteje vidimo izgubo libida pri ženskah kot pri moških. Le vsak 15 moški, ki ima težave z ED opisuje tudi izgubo libida. Redko se pojavi izguba libida pred nastankom ED. Med najpogostejše vzroke za izgubo libida pri moških štejmo alkoholizem, uživanje kokaina, slabokrvnost, debelost, prekomerno izločanje hormona prolaktina ob boleznih hipofine žleze, jemanje nekaterih zdravil za zdravljenje prostate in sistemske bolezni, kot je sladkorna bolezen. Na izgubo pa lahko vplivajo tudi psihični vzroki. Najpogosteje depresija, stres, pomanjkanje spolnih odnosov, podzavestna homoseksualnost in močno porušeni partnerski ali medsebojni odnosi. Presenetljivo je, da nizka koncentracija moškega spolnega hormona testosterona pogosto ni povezana z izgubo libida, kot si mnogi razlagajo. Izgubo libida lahko uspešno pozdravimo le, če prepoznamo pravi vzrok. To pa je velikokrat zelo težko, posebej kadar je vzrok psihičnega značaja. Mnogim moškim je že od mladosti naprej libido merilo kvalitete življenja. Dokazano je, da je dobra fizična kondicija povezana z razvojem stabilnega libida.


 NA VRH

sigmund-freud-400399_1280
terracotta-835585_1280
Spolnost

Tudi libido je samo delček v mozaiku spolnosti, ki predstavlja izražanje spolnih občutkov, povezanih z intimnostjo. Veliko vrst je spolnosti, pogojene z psihološkimi, kulturnimi, političnimi, socialnimi, verskimi in duhovnimi dejavniki. Spolnost je v vseh zgodovinskih obdobjih imela velik pomen. Opisovana je v zapisih ali literarnih delih in pogosto tudi upodobljena v slikah ali skulpturah. Tudi zakonske opredelitve spolnosti so značilne za posmezna zgodovinska obdobja. Točno je določeno kdo je prava oseba, kaj je pravo dejanje in kje je pravi prostor za spolnost. Vse kulture so prepričane, da je prisiljenje nekoga k spolnosti kazniv zločin. Spolnost je zagotovo eden najstarejših človekovih podzavestnih nagonov.

Mnenja o vplivu na njo so deljena. Ko nekateri trdijo, da na razvoj spolnosti lahko vplivamo že pri otroku intrauterino, drugi spet menijo, da je vpliv zgolj genetski in iz okolja v rani mladosti. Človekova fiziologija in spol sta zagotovo pomembna dejavnika. Na razvoj spolnosti ima pomemben vpliv socialno okolje in spolna vzgoja. Masovni mediji z oglaševanjem na vsakem vogalu predstavljajo močan zunanji vpliv na spolnost. Spolna vzgoja je prisotna v vseh kulturah, vendar je politično in versko nadzorovana. Usmerja v zdravo spolnost z zaščitnimi sredstvi ali pa v strpnost, brez spolnosti pred poroko. Pogosto se postavljajo norme »zdrave spolnosti«. Določeno je, kaj je v spolnosti dovoljeno (beri normalno) in kaj ne. Tisti, ki se teh norm ne držijo, so izpostavljeni, izobčeni ali zasmehovani, včasih celo ožigosani kot duševni bolniki.


  NA VRH

Motnje erekcije

Na motnje erekcije lahko vplivajo številni dejavniki, ki jih združujemo v dve skupini. Organski in psihični. Prvih je 80%, drugih 10%, v 10% pa ne najdemo vzroka ED.

Najpogostejše bolezni, ki povzročajo ED so nevrološke bolezni, Parkinsonova bolezen, endokrine bolezni, posebno motnje delovanja ščitnice, sladkorna bolezen, slabokrvnost, bolezni ožilja, artritis in depresija. Vzrok je lahko tudi debelost, daljše kolesarjenje, starost in spolna zlorabljenost v preteklosti. ED nikakor ne predstavlja tipičen starostni pojav. Poškodbe medenice, operativni posegi na prostati, mehurju, debelem ali zadnjem črevesu, lahko privedejo do ED. Vemo, da motnje ED povzročajo nekatera zdravila proti depresiji, zvišanemu krvnemu pritisku, pomirjevala, alkohol, nikotin in druge droge. Stres je tudi pomemben dejavnik.

Osnovna pri odpravljanju te motnje sta pomoč in podpora, šele nato sledi zdravljenje. O težavi se je potrebno veliko pogovarjati. Najprej s svojim partnerjem od katerega je pričakovati razumevanje in ne zasmehovanje in šele nato s terapevtom. 66% moških in 65% žensk ne more začeti pogovora, ko nastopijo težave z erekcijo. Moški o tej težavi neprestano razmišljajo, živijo v strahu, kaj bo pri naslednjem spolnem odnosu, kar seveda vodi v nov neuspeh in  se tako vrtijo v začaranem krogu iz katerega ne morejo več sami. Potrebujejo pomoč, saj se lahko zaradi tega popolnoma izolirajo od domačega in delovnega okolja.

Moškim, ki pravijo, da imajo ED, damo izpolniti vprašalnik IIEF-5, ki objektivno oceni težave z erekcijo. Za tiste, ki zberejo manj kot 21 točk menimo, da imajo ED. Za oceno vrste ED je zelo pomembna preiskava UZ in dopler penisa, kjer z vbrizganjem vazoaktivne substance v penis povzročimo takojšnjo erekcijo in nato v določenem časovnem intervalu merimo pretoke krvi v penisu.


  NA VRH

temple-figures-52012_1280
stone-statue-1914898_1280
Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od vzroka. V kolikor osebni zdravnik ni odkril vzroka, so potrebne bolj zahtevne preiskave, ki jih bo opravil ustrezni specialist (ultrazvok penisa, slikanje arterij, slikanje ven, nevrofiziološki testi, razgovor pri psihiatru).

Erekcijo lahko zdravimo na več načinov:

  • zdravila: najpogostejše zdravilo za odpravljanje ED je tableta. To so zdravila iz skupine zaviralcev fosfodiesteraze-5. Trenutno so na voljo štiri zdravila. Pri uporabi teh zdravil so potrebni določeni previdnostni ukrepi. Ne smejo jih uporabljati bolniki, ki jemljejo nitrate ali donorje dušikovega oksida. Sočasna uporaba zaviralcev alfa receptorjev lahko privede do padca krvnega pritiska. V kombinaciji z nekaterimi zdravili ali sokom grenivke, se lahko plazemske koncentracije tega zdravila zelo povečajo.

Sicer si lahko zdravila moški tudi z majho iglico vbrizgajo v brecilno telo penisa, ali pa si jih v obliki kapsule vstavijo v sečnico. Prva se dobi tudi pri nas na recept v lekarnah, drugih pa zaenkrat pri nas ni moč dobiti. S takimi zdravili dosežemo erekcijo ki traja 0,5 do 2 uri. Pogoj za uspešnost takih zdravil je, da žile penisa pravilno delujejo.

  • kirurški poseg: lahko omogoči v nakaterih primerih boljši dotok krvi v penis, kadar je vzrok v arterijah ali zmanjša prehitri odtok krvi iz penisa, kadar je vzrok v venah. V določenih primerih, lahko v penis vgradimo penis protezo, ki je lahko trda (rigidna) tako, da je penis stalno v erekciji, ali pa je sestavljena iz prekatov, ki se pri pritiskanju na črpalko, ki je vstavljena v mošnjo, napolnejo s tekočino, kadar moški želi erekcijo.
  • vakumske črpalke: so sestavljene iz valja v katerega vstavimo penis in črpalke, ki v valju ustvari podtlak tako, da penis nabrekne, ko se napolni z vensko krvjo. Ob zadostni erekciji na penis potegnemo zažemni obroček, ki preprečuje odtok krvi iz penisa, obenem pa je narejen tako, da izliv ni moten. Takšna erekcija lahko traja le 30 minut. Vakumske črpalke so naprodaj tudi pri nas.
  • LSWT– s posebnim aparatom, ki sproža udarne valove, delujemo na brecila penisa. Vaovi povzročijo razvoj malih žilic v penisu. S tem se bistveno zboljša prekrvavitev penisa in tako nastanejo pogoji za delovanje normalnega mehanizma erekcije.
  • P-SHOT® ali PRIAPUS SHOT® je sodoben način ohranjanja moškega spolnega življenja z izboljšanjem erektilne funkcije, povečanjem velikosti in občutljivosti penisa ter odpravljanjem negativnih učinkov staranja na vaše spolovilo. Rezultati po P-SHOT® so učinkoviti, takojšnji in dolgotrajni.


 NA VRH

Priporočila

Motnja erekcije ne prizadene samo moškega, ampak v večini primerov predstavlja problem za oba partnerja. Veliko moških se te težave sramuje in zato le redki poiščejo pomoč pri zdravniku. Kadar so primarni vzroki organski, se jim pogosto pridružijo še psihični, ki celo dogajanje ob tem še poslabšajo. Moški o svoji težavi veliko razmišljajo, kar lahko globoko poseže v partnerske in družinske odnose pa tudi na njegovo širše socialno funkcioniranje. Zato je priporočljivo v proces zdravljenja vključiti tudi spolnega partnerja.

V kolikor ste opazili motnjo pri sebi, je vsekakor potreben čimprejšni obisk pri zdravniku, saj večino erektilnih motenj danes lahko odpravimo (Ambulanta za motnje erekcije). Tako lahko omogočimo prizadetim moškim normalno spolno in posredno kvalitetno življenje na vseh področjih človekovega delovanja.

  NA VRH

statue-1248664_1280
17. avgusta, 2013 ED ,