KAJENJE IN MOTNJE EREKCIJE

KAJENJE IN MOTNJE EREKCIJE

KAJENJE IN MOTNJA EREKCIJEKazalo
KAJENJE IN MOTNJA EREKCIJEKajenje zvišuje verjetnost nastanka motenj erekcije

Pri kadilcih je za 50% večja verjetnost, da bodo imeli motnje erekcije pri starosti 30-40 let. Kajenje ne samo da skrajšuje življenje, tudi poruši kvaliteto življenja in zdravje (Tabela-1). Kadilci pogosto skrivajo svoje težave in se držijo v osami, kljub temu, da bi težave lahko odpravili.
V študiji objavljeni v American Jurnal of Epidemiology, narejeni na 1300 moških, so dokazali, da je pri kadilcih v starosti 40 let kar trikrat več takih z motnjami erekcije kot pri nekadilcih iste starosti. Druga študija, narejena na Kitajskem med letom 2000 in 2001 na 4500 moških med 35 in 75 letom starosti, je dokazala da imajo moški, ki pokadijo več kot škatljico cigaret dnevno, kar za 60% več možnosti za razvoj motenj erekcije, kot enako stari nekadilci.
Druge podobne študije dokazujejo škodljivi vpliv cigaret na erekcijo tudi pri tistih, ki pokadjo pol škatljice dnevno in celo pri tistih, ki pokadijo samo dve cigareti dnevno. Pri moških, ki pokadijo do deset cigaret dnevno se v 27% pojavijo erektilne motnje, pri enajst do dvajset cigaretah v 45% in pri več kot dvajset cigaretah kar v 65%.
Kajenje
Kajenje
KAJENJE IN MOTNJA EREKCIJEPasivno kajenje
In ne samo, da aktivno kajenje pogojuje motnje erekcije, tudi pasivno kajenje je nevarno, saj tudi tam v organizem vstopa nikotin.
Večja študija na 3874 moških je dokazala, da je tudi pri tisti, ki so opustili kajenje, večja verjetnost, da bodo dobili motnje erekcije kot pri enako starih nekadilcih. Verjetnost nastanka motenje erekcije je premo sorazmerna z leti kajenja in številom dnevno pokajenih cigaret.
Motnje erekcije pa niso samo posledica kajenja ampak tudi pogosto razlog za začetek kajenja. Moški z motnjami erekcije pogosto skrivajo težave pred drugimi in cigareta jim je v uteho.
KAJENJE IN MOTNJA EREKCIJEVpliv kajenja na erektilno funkcijo
Točnega mehanizma s katerim kajenje vpliva na razvoj motenj erekcije še vedno ne poznamo. Lahko vpliva direktno na pretok krvi, izpodriva nitratov oksid, ki je odgovoren za erekcijo ali pa vodi k poapnenju žil in s tem k zmanjšanem pretoku krvi. Pri erekciji se brecila polnijo z večjo količino krvi, ki prihaja iz penilnih arterij, obenem pa se zmanjša ali celo ustavi pretok v venah, ki odvajajo kri iz penisa. Ta fiziološki proces je pri kadilcih moten na več nivojih:
  • Zaradi povečane arterioskleroze pri kadilcih so zožane stene arterij in zato je premajhen dotok krvi v brecila
  • nikotin v krvi povzroča vazokonstrikcijo (stisnjenje žil), kar spet onemogoča normalen dotok krvi v penis
  • mehanizem zadrževanja krvi v penisu je ob vplivu nikotina moten in zato kri ne ostane v penisu pač pa odteče
študije tudi dokazujejo, da nikotin povzroča poškodbo v notranji steni malih žilic. Zato je motnja erekcije lahko prvi predznak resnega obolenja vseh žil v telesu, posebno srčnih koronarnih in možganskih. To je lahko prvi predznak grozečega srčnega infarkta ali izliva krvi v možganih (kapi).
Kajenje
Kajenje
KAJENJE IN MOTNJA EREKCIJEMotnja erekcije je lahko znak sistemskega obolenja
Nikakor ne smemo motnjo erekcije omalovaževati in jo pripisovati nečemu normalnemu ob staranju. Vedno jo je treba vzeti zelo resno in pristopiti h kompletni diagnostiki, oziroma izključevanju predvsem organskega ozadja, ki je odgovoren kar v 80% za motnjo erekcije.
Dokazan je tudi vpliv nikotina na koncentracijo moškega spolnega hormona testosterona. Čim več je pokajenih cigaret na dan, tem nižja je koncentracija testosterona v krvi.
Ker so vsi ti patološki procesi veliko bolj izraženi pri mlajših moških kot pri starejših, je kajenje veliko bolj tvegano pri mlajših moških.
Nikotin pa nima direktnega vpliva samo na motnjo erekcije. Dokazan je tudi zmanjšan volumen ejakulata in zmanjšano število semenčic v semenski tekočini. Ob vplivu nikotina je tudi videti semenčice nenormalnih oblik in gibljivosti. Več je sterilnih moških med kadilci kot pri nekadilcih.
KAJENJE IN MOTNJA EREKCIJEOdpravljanje motenj erekcije pri kadilcih
študije dokazujejo, da je odpravljanje erektilnih motenje veliko težje pri kadilcih ali bivših kadilcih, kot pri nekadilcih. Dlje kot je organizem izpostavljen nikotinu, večje so poškodbe v organizmu. Čim kasneje se odrečemo nikotinu tem daljša je doba obnove organizma, zato se je potrebno čimpreje odreči cigaretam ali pa seveda nikoli začeti kaditi. Tisti z močno voljo, se bodo cigaretam uprli sami. Drugim so v pomoč tudi moderna zdravila za odvajanje kajenja ali pa ustanove, ki pomagajo pri odvajanju. Uspeh pa je vedno odvisen od vas.
Odločite se danes!
Kajenje
KAJENJE IN MOTNJA EREKCIJEBolezni, za katere je dokazano, da so tudi posledica kajenja

 

Kajenje : Tabela1

Kajenje povroča motnjo erekcije

 

6. avgusta, 2013 ED , ,