POMANJKANJE TESTOSTERONA

POMANJKANJE TESTOSTERONA

POMANJKANJE TESTOSTERONAANDROPAVZA – MOŠKA MENA
POMANJKANJE TESTOSTERONAKAJ JE TESTOSTERON IN KJE NASTAJA?

Testosteron je moški spolni hormon. Proizvajajo ga Leydigove celice v modih. Proizvodnjo in izločanje tega hormona v kri nadzirajo nadzorni centri v  možganih. V krvi se nahaja v različnih oblikah. 98% testosterona je v krvi vezanega na beljakovine in ga imenujemo »vezani testosteron«. V taki obliki  je najmanj aktiven. V krvi pa kroži tudi v prosti, nevezani obliki, ki je najbolj hormonsko aktivna oblika.

Učinek testosterona je lahko direkten na tarčnih organih, preko receptorjev za testosteron, lahko pa je pretvorjen v dva aktivna metabolita – dihidrotestosteron (DHT) s pomočjo encima 5-alfa reduktaze, ali estradiol s pomočjo aromataze.

POMANJKANJE TESTOSTERONAVLOGA TESTOSTERONA V TELESU

Testosteron vpliva na razvoj primarnih in sekundarnih spolnih znakov pri moškem:

 • to, da se po 20 letu penis, mošnja in testisi nekajkrat povečajo
 • na spermatogenezo,  libido, plodnost in potenco
 • na razpored dlak po telesu ( pubično področje, po licu, po prsih)
 • na  plešavost – pri nekaterih moških zmanjšuje rast las, kar je posledica genetskih faktorjev in velike količine androgenih hormonov
 • na glas s povečanjem grla (mutiranje)
 • na bolj grobo kožo

Pomembno vlogo ima tudi na proizvodnjo beljakovin v telesu in razvoj mišic. Po puberteti se za 50%  poveča mišična masa. Vpliva tudi na rast in razvoj kosti. Kosti se debelijo, v njih se nalagajo velike količine kalcijevih soli. Pri otrocih se zaradi androgenov poveča rast telesa.

POMANJKANJE TESTOSTERONAPOMANJKANJE TESTOSTERONA IN TEŽAVE OB TEM

Zaradi nižanja koncentracije testosterona nastopi t.i. andropavza oz. moška mena. Nivo testosterona začne upadati z leti po končani puberteti. Nižanje koncentracije je povezano s celim nizom fizioloških sprememb povezanih s staranjem. Te so:

 • zmanjšano število spolnih odnosov
 • motnje erekcije
 • neplodnost
 • spremembe v telesni konstituciji
 • manjša telesna in obrazna poraščenost
 • osteoporoza
 • psihične motje

Andropavza je torej obratni proces od pubertete.

POMANJKANJE TESTOSTERONAPOGOSTOST POMANJKANJA TESTOSTERONA

Koncentracija serumskega testosterona se začne zniževati že pri 30. letih in to za 1% letno. Po 40. letu se znižuje za 1,6% letno. V večji ameriški študiji so ugotovili, da ima pomanjkanje testosterona 19% moških strejših od 60 let, 21% moških starejših od 70 let in kar 49% moških starejših od 80 let. V drugi študiji je bilo dokazano, da ima pomanjkanje testosterona kar 6-12% moških med 39. in 70. letom.

Začetni znaki andropavze se pri moških pojavijo po 40-45. letu starosti, močneje izraženi pa postanejo po 50. letu. Za razliko od ženske menopavze se moška prikrade zelo počasi in postopoma.

POMANJKANJE TESTOSTERONADRUGA BOLEZENSKA STANJA OB POMANJKANJU TESTOSTERONA

Pomanjkanje testosterona ne povzroča samo telesnih sprememb. Pojavijo se lahko tudi psihične spremembe. Anksioznost, zmedenost, depresija in utrujenost so pogosteje prisotne pri moških z nižjo koncentracijo testosterona. Večina simptomov opaženih v andropavzi je podobna tistim, ki spremljajo hipogonadizem. Nekateri so prav značilni za zmanjšano koncentracijo testosterona:

 •  Spolnost: pogostost spolnih odnosov naglo upade iz povprečno 4 spolnih odnosov na teden pri 25 letih, na enega na teden pri 50 letih, do 3 na mesec pri 70 letih in 1,7 na mesec pri 75 do 79 letih starosti. Tudi motnje erekcije naglo naraščajo s starostjo. Redke so pred 30. letom starosti, pri 50. letih jih ima v 8%, pri 65. letih 20%, pri 70. letih pa že skoraj 40% moških.
 •  Telesna konstitucija: Mišična masa se pri neaktivnem moškem zmanjša po 30. letu starosti za 10% na vsakh 10 let. Do 60. leta ste torej lahko izgubili že 30-40 % mišične mase. Staranje je povezano z progresivno izgubo mišične mase, ki se nadomešča z maščobnim tkivom. Kljub temu, da je starost narekuje obliko telesa, je koncentracija serumskega testosterona neodvisna od maščobnih oblog, ne glede na starost. Izguba mišične mase pa je v direktni odvisnosti od nivoja prostega testosterona in se poveča ob nadomeščanju hormona.

Moški, ki se stara, tako kot moški z hipogonadizmom, kopičijo maščobo pretežno okrog notranjih organov. To nabiranje maščobe je neodvisno od inzulina in povzroča dvig aterogenih maščob v krvi. Zaradi tega je debelost v starosti toliko bolj rizična od tiste v mladosti. Nasproti dosedanjemu prepričanju, klinične študije dokazujejo, da znižana koncentracija androgenov povečuje možnost nastanka srčno-žilnih bolezni ali ateroskleroze. Prejšnja prepričanja so bila ravno nasprotna, glede na to, da imajo moški na splošno več srčno-žilnih zapletov kot ženske. V študijah so dokazali, da so imeli moški z srčno-žilnimi zapleti za 22% nižji »prosti androgeni index«.

Tako kot vemo, da znižana koncentracija prostega in celokupnega testosterona lahko privede do povečanja maščobnega tkiva, tako lahko trdimo, da je znižana koncentracija testosterona pri starejših moških razlog za povečanje maščobnega tkiva. Z drugimi besedami, obstoja medsebojna odvisnost med testosteronom in maščobnim tkivom, ki pa še vedno ni točno poznana. Debelost je pogojena z več dejavniki in vključuje genetsko predispozicijo, socialne in psihološke vzroke. 

POMANJKANJE TESTOSTERONADIAGNOSTIČNI POSTOPKI

Kadar posumimo, da gre pri moškem za težave ob znižani vrednosti testosterona, ga napotimo v laboratorij na določitev celokupnega testosterona. Določitev mora biti dopoldan med 7 in 11 uro. Ob dvakrat ponovljeni znižani vrednosti določimo še prosti testosteron v serumu ali slini ali pa določimo SHBG (spolne hormone vežoči globulin) in prosti testosteron izračunamo. Vzrok znižane koncentracije testosterona je lahko tudi v nepravilnem delovanju nadzornih centrov v možganih, zato moramo tudi določiti hormone, ki jih ti centri izločajo (LH in FSH). Z določitvijo teh hormonov ugotovimo ali je napaka v delovanju nadzornih centrov v možganih ali pa na nivoju mod.

V nadaljevanju diagnostike je zelo pomembna natančna anamneza. Izključiti moramo zdravila, ki imajo lahko za stranski učinek zniževanje testosterona (nekatera zdravila proti vnetju, astmi, za odvajanje vode, anabolni steroidi, pomirjevala in druga). Bolniku damo izpolniti AMS vprašalnik .

Zelo pomemben je klinični pregled bolnika (zmanjšanje volumna mod, suha koža, debelost, izguba mišične mase, povišan krvni pritisk, otip prostate skozi zadnje črevo).

Pri bolniku naredimo še pregled krvi (hemogram, biokemija, elektroliti, maščobe). Potrebna je izključitev raka prostate (meritev PSA – prostatični specifični antigen v krvi in ev. TRUZ – transrektalni ultrazvok prostate z biopsijo prostate).

POMANJKANJE TESTOSTERONASODOBNE MOŽNOSTI ZDRAVLJENJA

Spodnja meja normalnih vrednosti še ni dokončno sprejeta. Vrednosti celokupnega testosterona nad 10 nmol/L ali prostega nad 31 pmol/L ne potrebujejo nadomestnega zdravljenja s testosteronom.

Za nadomestno zdravljenje so primerni tisti moški z vrednostjo celokupnega testosterona pod 8 nmol/L ali prostega testosterona pod 31 pmol/L (vedno primerjajte rezultat izvida z referenčnimi vrednostmi laboratorija) in izključenimi drugimi bolezenskimi vzroki. Moški z vrednostmi celokupnega testosterona med 8 in 10 nmol/L so v tako imenovani “sivi coni”. Pri njih je odločanje o nadomestnem zdravljenju odvisno od  izraženih znakov sekundarnega hipogonadizma (AMS vprašalnik).

Pri nas so na voljo injekcije testosteron enantata, testosteron undekanoata in gel za lokalno aplikacijo z 1% testosteronom.

Injekcije testosterona so na 3-4 tedne ali na 3 mesece odvisno od zdravila. Gel si bolnik nanese na kožo nadlehti vsako jutro. Razmak med injekcijami in odmerke gela prilagajamo vsakemu bolniku glede na koncentracijo testosterona v telesu, ki jo redno merimo.

Tako zdravljenje vidno izboljša telesno sestavo, kognitivne sposobnosti, libido, motnje erekcije, kondicijo in psihične sposobnosti. Viden je bistven upad samomorov v zdravljeni populaciji zaradi zmanjšanja dpresivnih stanj.

Ni podatkov, da bi  nadomeščanje testosterona direktno vplivalo na razvoj raka prostate, zagotovo pa spodbuja njegovo rast. Ob dajanju testosterona se lahko pojavijo tudi nekateri stranski učinki (kožne reakcije na mestu dajnja zdravila, akne, ginekomastija in drugi). Tega zdravljenja ne smemo začeti pri bolnikih z ugotovljenim rakom prostate, ali rakom dojke. Tudi pri bolnikih z benigno hiperplazijo prostate moramo biti previdni, da ne pride do težav z mokrenjem.

POMANJKANJE TESTOSTERONAPRIPOROČILO MOŠKIM

Niso vse težave, ki so naštete v tem prispevku vedno posledica pomanjkanja testosterona. Zelo pogosto se psihične težave in stres izražajo tako, da oponašajo pomanjkanje testosterona. To opažamo predvsem pri mlajših moških. Ko pa ste dosegli kritična leta in nastopi moška mena pa je potrebno tudi pomisliti na pomanjkanje testosterona. Takrat vam svetujem, da obiščete urologa, s katerim bosta naredila osnovne teste in ugotovila ali potrebujete nadomestno zdravljenje s testosteronom.

Pri nadomestnem zdravljenju moramo najprej paziti na varnost nato pa gledati na kvaliteto življenja. Zvišanje koncentracije testosterona v času andropavze dokazano izboljša kvaliteto zrelih in poznih let življenja.

14. avgusta, 2013 Andropavza, Bolezni, ED ,