Vakuumske črpalke

Vakuumske črpalke

Pos-T-Vac Automatic 2000

Osbon Esteem ročna vakuumska črpalka

POMOČ PRI EREKTILNI MOTNJIKAKO JIH UPORABLJATI, KJE KUPITI IN KAJ LAHKO PRIČAKUJETE
Vakuumske črpalke

PTV Automatic 2000 – BOS2

VAKUUMSKE ČRPALKEKDO POTREBUJE VAKUUMSKO ČRPALKO?

Vakuumske črpalke potrebujejo: 

 • Moški vseh starosti s težavami z erekcijo, ki erekcije niso imeli že več let
 • Moški, ki včasih ne uspejo doseči polne erekcije zaradi stresa, vznemirjenosti ali strahu.
 • Moški, ki imajo težavo z prešibko ali prekratko erekcijo

Vakuumske črpalke so namenjene zdravljenju moških z erektilno motnjo. Po ocenah naj bi to težavo imelo na milijone moških, kar vsak drugi po 50. letu starosti. Erektilna motnja je lahko znak resne težave s krvnim obtokom ali živci, ki lahko povzroči kap ali srčni napad. Pogosto je lahko tudi neželeni učinek zdravila, ki ga jemljete. Če sumite, da vam erektilno motnjo povzroča zdravilo, se pogovorite s svojim zdravnikom. Tudi kajenje, alkoholizem in zloraba drog lahko pripomorejo k erektilni motnji.

Druge možnosti zdravljenja erektilne motnje so:

 • svetovanje
 • hormonska terapija
 • zdravila (tablete, injekcije, aplikatorji za v sečnico)
 • žilna rekonstrukcijska kirurgija
 • penilne proteze
 • udarni valovi (LSWT terapija)
 • trombocitna plazma (P-Shot / Priapus – Shot terapija)

Vsa izmed naštetih zdravljenj morajo potekati pod zdravniškim nadzorom oziroma jih mora predpisati zdravnik.

VAKUUMSKE ČRPALKEO VAKUUMSKI ČRPALKI

Vakuumske črpalke so pripomočki, ki pomagajo doseči erekcijo, kadar ta spontano, iz kakršnih koli razlogov, ni možna – erektilna motnja. Ravnaje z njimi je enostavno. Potrebno pa je biti previden, saj napačno rokovanje lahko privede do poškodb penisa. Zelo pomembno je, da se pred uporabo posvetujemo z zdravnikom in dobro preberemo navodila za uporabo.

V kompletu vakuumske črpalke za doseganje erekcije je:

  • prozorni valj za penis
  • konus za nameščanje zažemnega obročka
  • zažemni obroček
  • adapter za tesnjenja valja
  • vakuumska črpalka (ročna ali avtomatske)

 • vlažilni gel 

PTV "Ring loader"

Tesnilni obroč

VAKUUMSKE ČRPALKEUPORABA VAKUUMSKE ČRPALKE

Pomembno se je natančno dražati navodil za uporabo vakuumske črpalke: 

 • Na valj se ročno ali s pomočjo aplikatorja namesti zažemni obroček.
 • V valj se vstavi adapter za tesnjenje, ki najbolj prilega vašemu penisu.
 • Penis se vstavi v valj in nato se prične s postopkom ustvarjanja vakuuma v valju. Pri baterijski vakuumski črpalki se vakuum ustvari s pritiskom na gumb za aktivacijo črpalke, pri ročni pa s potiskanjem črpalke proti telesu. S tem se ustvari vakuum z nizkim podtlakom, ki zadostuje za tesnjenje.
 • Podtlak povzroči, da se kri začne nabirati v penisu in tako nastane erekcija.
 • Takoj ko se doseže želena erekcija, se potisne zažemni obroček s konicami prstov iz valja na koren penisa. Preverite, ali je obroček z vseh strani zdrsnil na penis. Če je vakuum še prisoten, ga lahko sprostite s pritiskom na gumb za sprostitev vakuuma.

V kompletu sta običajno vsaj dve velikosti adapterjev za tesnjenje valja in vsaj tri različne velikosti zažemnih obročkov, tako da lahko pripomoček res dobro prilagodite svojemu penisu.
Vakuumska črpalka ni najboljši izbor pri moških z blago erektilno motnjo. Priporoča se moškim z srednje izraženo erektilno motnjo, posebej pa tistim, ki imajo zaradi operativnih posegov v mali medenici (n.pr. po operaciji raka prostate) poškodovane živce, ki sodelujejo pri mehanizmu erekcije.

VAKUUMSKE ČRPALKEPREDNOSTI VAKUUMSKE ČRPALKE

 • Vakuumska črpalka v večini primerov omogoči erekcijo za normalen spolni odnos. Dolžina spolnega odnosa je odvisna od vsakega posameznika, vendar obroček ne sme biti nameščen na penisu dlje kot 30 minut. Po odstranitvi mora miniti najmanj ena ura do ponovnega vzpostavljanja erekcije.
 • Nekateri uporabijo vakuumsko črpalko za doseganje erekcije že pri predigri, drugi tik pred spolnim odnosom.
 • Pravilna uporaba vakuumske črpalke je varna in nima takih stranskih učinkov kot zdravila za doseganje erekcije. Poleg tega je to neivazivna metoda za doseganje erekcije v primerjavi z penilnimi protezami, ki se vstavljajo v penis operativno.
 • Tudi s cenovnega vidika je vakuumska črpalka le enkratni strošek, zdravila pa je potrebno stalno kupovati.
 • Predstavljajo odličen pripomoček za doseganje erekcije pri bolnikih po operativnem zdravljenju prostate ali obsevalni terapiji raka prostate.
 • Dodatna prednost je, da se lahko uporabljajo skupaj s tabletami za doseganje erekcije, kar pri nekaterih moških omogoči tudi bolj pogoste spontane erekcije.

VAKUUMSKE ČRPALKEKJE LAHKO KUPITE VAKUUMSKE ČRPALKE

Vakuumska črpalka je medicinski pripomoček, zato jo je vedno potrebno kupiti pri pooblaščenih prodajalcih medicinskih pripomočkov. Samo ti vam ponudijo vakuumske črpalke, ki so medicinsko preverjene in imajo vse potrebne certifikate.

Obstajajo tudi druge možnosti nakupa, posebno v trgovinah z erotičnimi pripomočki, kjer pa po navadi dobite cenejše, nemedicinske pripomočke, ki vam lahko povzročijo veliko, včasih tudi nepopravljivo škodo.

Zelo pomembno je, da vam za tak pripomoček svetuje in pomaga pri nakupu zdravnik. Nikakor ne uporabljajte vakuumske črpalke z namenom podaljševanja penisa. Ta je namenjena izključno za doseganju erekcije.

Kupujte samo medicinsko preizkušene in odobrene vakuumske črpalke, sicer si lahko povzročite nepopravljivo škodo!

Medicinski pripomoček

Esteem-Manual-600x483

Nemedicinski pripomoček

nemedicinska črplaka
Pri nas lahko dobite naslednje vakuumske črpalke:
Osbon, Pos-T-Vac

 • PTV Automatic 2000 (BOS 2): je avtomatska vakuumska črpalka za doseganje erekcije. Primerna je za vse, ki se ne odzivajo na zdravila. udi za bolnike po radikalni operacije prostate ali po večjih posegih v mali medenici, ki so privedli do erektilne motnje. Razlog za erektillno motnjo ni pomemben.
 • Osbon ErecAid Esteem: je ročna vakuumska črpalka za doseganje erekcije. Primerna za vse, ki se ne odzivajo na zdravila.  Razlog za erektillno motnjo ni pomemben. Pomaga tako pri psihogeni, aterogeni, venogeni ali nevrogeni motnji.
 • PTV Manual 1000: je ročna vakuumska črpalka za doseganje erekcije. Primerna za tiste, ki ne dosežejo spontane erekcije, ali oa je ta prekratka ali pa prešibka. Tudi za bolnike po operacijah v mali medenici ali radikalnem obsevanju medenice.

PTV
PTV 2000 Automatic - BOS2
384€
PTV
PTV Manual 1000
329€
Osbon
Osbon Esteem ročna črpalka
329€

VAKUUMSKE ČRPALKEPRI UPORABI JE POTREBNA PREVIDNOST
Nepravilna uporaba penilnega obročka lahko privede do blagih ali hudih poškodb penisa!

Strokovnjaki priporočajo:

penilni obroček  je lahko naščen največ 30 minut. Po tem času je potrebno vzpostaviti pretok krvi v penisu.

Prekrvavitev penisa je lahko motena do 30 minut

Ob natančnem upoštevanju navodil za uporabo, je nevarnost poškodb minimalna. Nekateri moški lahko uporabijo vakuumsko črpalko tudi večkrat dnevno. Med dvema uporabama mora miniti vsaj ena ura. Pri dalj kot trideset minutni uporabi obročka lahko pride do motenj v prekrvavitvi penisa.

Poškodbe penisa lahko nastanejo ob prevelikem podtlaku v valju. Pojavijo se lahko male krvavitve na koži in sluznici (petehije), ki se kažejo v obliki malih rdečih pik.

Nekateri moški menijo, da uporaba črpalke predstavlja neke vrste odpor do spontanih spolnih odnosov. Te pomisleki so običajno v začetku, dokler se pripomočka ne navadite. Nekateri tudi ugotavljajo, da v začetni fazi uporabe pripomočka erekcija ni enaka v vseh predelih penisa. Opažajo slabšo erekcijo v začetnem delu penisa.

Bolniki z srpastocelično anemijo, anamnezo predolgih erekcij ali če jemljete velike količine aspirina ali drugih zdravil za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov, vakuumske črpalke ne smete uporabiti brez posveta z zdravnikom.

Odsvetuje se uporaba vakuumske črpalke pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih substanc.

VAKUUMSKE ČRPALKEPRIPOROČILA

Erektilno motno ima skoraj 40% moških pri 40. letih, vsak drugi moški po 50. letu starosti in večina moških pri 70. letih. Težave z erekcijo porušijo samopodobo moškega in povzročajo težave pri vzpostavljanju partnerske zveze ali pa narušijo že sklenjeno partnersko zvezo.

Po drugi strani pa doseganje erekcije z vakuumsko črpalko, uporaba zdravil za doseganje erekcije ali drugi postopki niso pogoj za intimno življenje. Za dobro čustveno povezanost spolni odnosi z čvrsto erekcijo niso pogoj, predstavljajo pa seveda lahko del partnerske zveze in tn o vam lahko omogoči tudi vakuumska črpalka.

Komplikacije, ki lahko nastane ob nepravilni uporabi vakuumske črpalke:
boleča erekcija, ukrivljenost penisa, zmanjšana občutljivost, zbadanje, oteklina, podplutbe

Vsekakor je pred uporabo smiseln pregled pri urologu, ki vam bo svetoval glede vrste in načina uporabe penilnega obročka.

S pravilno uporabo se izognemo poškodbam penisaPRIKAZ UPORABE VAKUUMSKE ČRPALKE
30. avgusta, 2020 Aktualno, ED , , ,