Peyronijeva bolezen

Peyronijeva bolezen

Jes-Extender serija

MaleEdge serija

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiMOŽNOSTI PORAVNAVE PENISA

Mb. Peyronei

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiUVOD

Peyronijeva bolezen (PB) – Mb. Peyronei je lokalizirana bolezen vezivnega tkiva, ki prizadene tuniko albugineo (TA) in krožni prostor med TA in erektilnim tkivom. Značilen je razvoj okrogle, neboleče, goste zatrdline (plak), ki povzroči ukrivljanje penisa v erekciji v smeri zatrdline. Zaradi tega, lahko pride do porušenja bolnikove samopodobe in posledično vpliva na kvaliteto njegovega psihičnega in fizičnega življenja.  Po objavljenih študijah prizadene 1% moških. Ponavadi se pojavi v petem ali šestem desetletju življenja, vendar poročajo o PB že v najstniških letih pa tudi v pozni starosti.

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiZGODOVINA IN ETIOLOGIJA

250 let Peyronijeve bolezni

Peyronijevo bolezen je prvi opisal kot induratio penis plastica leta 1743 Francois Gigot de la Peyronie, kirurg francoskega kralja Luja XV. Kljub temu, da je PB poznana pod številni sinonimi, na primer ‘penilna fibromatoza ali ‘penilna plastična induracija’ in je bila opisana že pred več kot 250 leti, ostaja velika terapevtska dilema za zdravnike.

V objavljeni študiji je El-Sakka dokazal, da je (PB) bolj razširjena, kot se je prej mislilo. Prevalenca (PB) je bila do 8% pri bolnikih z erektilno disfunkcijo ED, ki so bili pregledani zaradi PB. Poleg tega so med dejavniki tveganja za ED in PB obstajala pomembne povezave.

Dokazana je povezanost med PB in starostjo, debelostjo, kajenjem (trajanjem in številom cigaret, ki so bile pokajene na dan). Motnje v presnovi maščob, psihološke motnje in slabo nadzorovana sladkorna bolezen so bile prav tako pomembno povezane s PB.

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiPOSTAVLJANJE DIAGNOZE

Otip penisa pri urologu je pogosto dovolj za ugotovitev prisotnosti zatrdlin v penisu in diagnozo Peyroniejeve bolezni. Redko tudi druga stanja povzročajo podobne simptome in jih je potrebno izključiti.

Preiskave za diagnosticiranje Peyroniejeve bolezni in natančno razumevanje, kaj povzroča vaše simptome, lahko vključujejo naslednje:

 • Otip penisa: zdravnik bo pretipal (palpiral) penis in tako določil lokacijo in število zatrdlin (plaki). Lahko tudi izmeri dolžino vašega penisa. Ob naslednjem pregledu, če bi se stanje še naprej slabšealo, ta začetna meritev pomaga ugotoviti, ali se je penis skrajšal.

Zdravnik vas bo morda tudi pozval, da prinesete fotografije svojega penisa v erekciji, slikanega v dveh projekcijah. Tako se ugotovi, kam se penis krivi in izmeri stopnjo ukrivljenosti, določi lokacijo zatrdlin in druge podrobnosti, ki bi lahko pomagale pri odločitvi za najboljši način zdravljenja.

 • Druge preiskave: Zdravnik vam lahko odredi ultrazvok ali druge teste za pregled vašega penisa. Lahko v ohlapnem stanju ali pa v erekciji. V kolikor bodo delali ultrazvok v erekciji, vam bodo tik pred preiskavo vbrizgali vazoaktivno substanco neposredno v penis, kar bo povzročilo erekcijo.

Ultrazvok je najpogosteje uporabljen test za ugotavljanje sprememb v penisu. Ultrazvočni aparati uporabljajo zvočne valove za ustvarjanje slik mehkih tkiv. Ti testi lahko pokažejo prisotnost zatrdlin, merijo pretoke krvi v penisu in odkrijejo kakršne koli druge nepravilnosti.

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiZDRAVLJENJE

Priporočila za zdravljenje Peyroniejeve bolezni so odvisna od tega, kako dolgo je minilo, odkar so se pojavili simptomi. Po navadi bolezen poteka v dveh fazah:

 • Akutna faza. Pojavi se bolečina v penisu. Ob tem se lahko pojavi ukrivljenost penisa ali druga deformacija. Akutna faza je v začetku bolezni in lahko traja le dva do štiri tedne, včasih pa tudi do enega leta ali dlje.
 • Kronična faza. simptomi so stabilni. Bolečin v penisu po navadi ni več. Še vedno je lahko prisotna ukrivljenost ali sprememba v dolžini in obliki penisa. Ta faza bolezni nastopi po navadi tri do 12 mesecev po začetku simptomov. 

Metode zdravljenja v akutni fazi bolezni:

UZ slika zatrdline v penisu

Priporočljivo

 • Zdravila, ki jih zaužijemo: vitamin E, Potaba, Tamoxifen, Kolhicin, acetilni estri karnitina, Fenoksifilin, Inhibitorji fosfodiesteraze tip 5.Apliciranje zdravila v plak
 • Zdravila za aplikacije v zatrdlino: kolagenaza klostridij histolyticum, steroidi, Verapamil, Interferon, trombocitna plazma (PRP) – P-Shot
 • Delovanje na zatrdlino: Verapamil, iontoforeza, H-100 gel, ESWL (zdravljenje z udarnimi valovi), trakcijska (vlečna) terapija.

Ni priporočljivo

Kirurško zdravljenje: v tej fazi ni priporočljivo. Počakati je treba dokler se bolezen ne stabilizira, da ne bi bilo potrebno ponavljati operacij. Za kronično fazo bolezni je na voljo več možnih načinov zdravljenja. Opravimo jih lahko posamezno ali pa jih kombiniramo:

  • injekcijsko zdravljenje
  • vlečna terapija
  • operacija

Peroralna zdravila se ne priporočajo v kronični fazi, saj se v tej fazi bolezni ni izkazalo, da bi bila zdravila učinkovita. V študijah na ljudeh tudi ni bilo dokazano, da je terapija z udarnimi valovi, matičnimi celicami in plazmo bogata s trombociti uspešna v kronični fazi bolezni. 

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiZDRAVILA

Z številnimi zdravili so že poskušali zdraviti Peyroniejevo bolezen, vendar se doslej niso izkazala za učinkovita in niso tako učinkovita kot operacija. Pri nekaterih moških lahko zdravila, ki se injicirajo neposredno v penis, zmanjšajo ukrivljenost in bolečine, povezane s Peyroniejevo boleznijo. Pri vsakem od teh načinov zdravljenja, boste zdravila verjetno prejemali več mesecev. Injekcijska zdravila se lahko uporabljajo tudi v kombinaciji z zdravili, ki jih zaužijete ali vlečnimi terapijami.

Med zdravila za injiciranje v plake spadajo:

 • kolagenaza klostridij histolyticum: odobrena s strani ameriške FDA, za zdravljenej Peyroniejevo bolezen. Zdravilo je odobreno za uporabo pri odraslih moških z zmerno do hudo ukrivljenostjo in tipnim plakom. Do nedavnega je bilo zdravilo tudi v Sloveniji. Na žalost ga je proizvajalec nehal proizvajati

Aplikacija zdravila v plak

Izkazalo se je, da to zdravljenje izboljšuje ukrivljenost in moteče simptome, povezane s Peyroniejevo boleznijo. Zdravljenje deluje tako, da razgradi nakopičeni kolagen, ki je povzročil formiranje zatrdline in posledično ukrivljenost penisa. Kolagenaza je zdi bolj učinkovita, če jo uporabljamo skupaj z “modeliranjem” penisa, kar je prisilno upogibanje penisa v nasprotni smeri ukrivljenosti, ali pa masiranje plaka..

 • Verapamil: je zdravilo, ki se običajno uporablja za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Kaže, da vpliva na proizvodnjo kolagena, beljakovine, ki je lahko ključni dejavnik pri tvorbi brazgotin PB. Zdravilo se dobro prenaša in lahko tudi zmanjša bolečino.
 • Interferon: je vrsta beljakovine, za katero se zdi, da moti proizvodnjo vlaknatega tkiva in jo pomaga razgraditi. Ena študija, ki je bila nadzorovana s placebom, je pri tej terapiji pokazala izboljšanje v primerjavi s placebom. Tudi interferon zmanjšuje bolečine v penisu pri moških s PB.

MaleEdge PRO

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiRAZTEZNA TERAPIJA

Raztezna terapija penisa vključuje raztezanje penisa z medicinskim mehanskim pripomočkom v določenem časovnem obdobju, s čimer se izboljša dolžina, ukrivljenost in deformacija penisa.

Glede na določeno napravo bi bilo potrebno za doseganje cilja, trakcijski pripomoček nositi vsaj 30 minut do približno tri do osem ur dnevno. Učinkovitost zdravljenja je odvisna od redne uporabe vlečne naprave.

Vlečno terapijo priporočamo v zgodnji fazi Peyronijeve bolezni. To je edino zdravljenje, ki preprečuje skrajšavo penisa. Vlečna terapija se lahko uporablja tudi v kronični fazi bolezni v kombinaciji z drugimi zdravljenji ali po operaciji za boljši izid.

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiKIRURŠKO ZDRAVLJENJE

Zdravnik vam lahko predlaga operativni poseg, če je deformacija vašega penisa huda, dovolj moteča ali vam preprečuje spolne odnose. Kirurški poseg ponavadi ni priporočljiv, dokler simptomi niso prisotni vsaj devet do 12 mesecev in se ukrivljenost penisa ne slabša vsaj tri do šest mesecev.

Običajne kirurške metode vključujejo:

 • postavljanje šivov (plikacij): na nasprotni strani od prizadete strani. Tako se penis ponovno zravna, posledica pa je skrajšava penisa za 1 do 2cm. Ta metoda ni priporočljiva pri hudih ukrivljenostih.
 • zarezanje ali izrezanje plaka in prekrivanje s transplantatom:  s to vrsto kirurškega posega kirurg naredi en ali več rezov v brazgotinastem tkivu, kar omogoča, da se ovojnica raztegne, penis pa izravna. Kirurg lahko odstrani nekaj brazgotin.

Defekt, ki nastane ob takem posegu se pokriva z avtolognim transplantatom (s tkivom bolnika – ustna sluznica, žila ..) ali pa homolognim transplantatom (živalsko, kadaversko tkivo ali sintetični material). Ta postopek se običajno uporablja pri moških s težjo ukrivljenostjo ali deformacijo. Povezan je z večjimi tveganji poslabšanja erektilne funkcije v primerjavi s postopki plikacije.

 • penilne proteze: kirurško postavljeni implantati penisa se vstavijo v tkivo brecil, ki se med erekcijo napolni s krvjo. Vsadki so lahko poltrdni – ročno se upognejo in obrnejo navzgor ob spolnih odnosih.

Druga vrsta vsadka so hidravlične proteze, kjer se pretaka tekočina po rezervoarjih, ki jih polnimo s črpalko, ki je implantirana v mošnjo. V primeru, da imate PB in erektilno disfunkcijo, boste morda razmislili o penis protezi. Ko se vsadki namestijo, lahko kirurg izvede dodatne postopke za izboljšanje ukrivljenosti, če je to potrebno. Vrsta operacije bo odvisna od vašega stanja. Zdravnik bo preučil lokacijo brazgotin, resnost vaših simptomov in druge dejavnike. Če ste neobrezani, vam lahko zdravnik priporoči obrezovanje med operacijo.Po operaciji zaradi PB se boste morali šest do osem tednov izogibati spolne aktivnosti.

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiDRUGI NAČINI ZDRAVLJENJA

Kot uspešno, posebno pri zaustavitvi napredovanja bolezni in zmanjšanju bolečin, se je pokazalo zdravljenje s trombocitno plazmo (P-Shot terapija). Pri večjih plakih je uspešna tudi kombinacija z terapijo z udarnimi valovi (Li-ESWT terapija).

Iontofereza uporablja šibko električno energijo, za boljše prodiranje zdravil (Verapamil, steroidi…) v plak. Dosedanji rezultati so si nasprotujoči glede uspešnosti zdravljenja ukrivljenosti penisa z iontoforezo in erektilne motnje.

Številne druge metode so bile preizkušene za zdravljenje, vendar nobena do sedaj še ni dal obetajočih rezultatov. Naj jih nekaj naštekemo: implantiranje zarodnih celic in obsevalna terapija.

LSWT terapija

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiP-SHOT® / PRIAPUS SHOT®

Priapus Shot®, ki ga pogosto imenujemo tudi P-Shot®, pri zdravljenju Peyronijeve bolezni uporablja tako imenovano PRP (Platelet Rich Plasma – s trombociti obogateno plazmo) terapijo. Izkazalo se je, da tako zdravljenje lahko izboljša obliko in funkcionalnost penisa. V veliko primerih se je po takem zdravljenju precej popravil kot ukrivljenosti penisa.

Postopek vključuje odvzem nekaj ml pacientove venske krvi in nato koncentriranje naravnih “zdravilnih dejavnikov”, ki jih najdemo v krvi (kot so izvorne celice in rastni faktorji) s pomočjo centrifuge. Po ločitvi od rdečih in belih krvnih telesc s pomočjo specializirane centrifuge, koncentrirane “zdravilne faktorje” nato ponovno vbrizgamo v pacientove plake v penisu. Celoten postopek običajno traja eno uro in spada med minimalno invazivno metodo zdravljenja.

Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiZAKLJUČEK

PD je ena najbolj nepredvidljivih bolezni v urologiji. Patogeneza ostaja negotova in še vedno obstajajo polemike glede pravilnega obvladovanja stanja. Patogeneza PD je bila raziskana na živalskih modelih, celičnih kulturah in kliničnih preskušanjih, vendar je to sprožilo še več vprašanj. Nujno so potrebne nove raziskave vzrokov in patogeneze, ki bodo, upam, izboljšale vodenje bolnikov s to frustrirajočo boleznijo.
V kolikor bi se odločili za trakcijsko terapijo se obrnite na našo ambulanto, kjer vam bomo posredovali vse strokovne informacije in vam pomagali izbrati za vas najbolj primerni medicinski pripomoček.

VIRI:

 • The pathophysiology of Peyronie’s disease, Ahmed I. El-Sakka, Emre Salabas, […], and Ates Kadioglu; Arab J Urol. 2013 Sep; 11(3): 272–277.
 • Penis Enlargement: Does It Work? Every guy knows pumps, pills, exercises, and surgery won’t build bigger penises — Or do they?- By R. Morgan Griffin –WEBMd
 • Non‐invasive methods of penile lengthening: fact or fiction? Marco Oderda, Paolo Gontero, BJUI Volume 107, Issue8, April 2011, strani 1278-1282
 • EAU Penile Curvature Guidelines Panel, 2019
Peyronijeva bolezen - Mb. PeyroneiPRIKAZ DELOVANJA RAZTEZNE TERAPIJE
13. januarja, 2020 Aktualno , , ,