Penilni obročki

Penilni obročki

Osbone penilni obročki

Osbon VenoSeal™

Pomoč pri venski erektilni motnjiALI PENILNI ZAŽEMNI OBROČKI RES DELUJEJO?

VenoSeal™ penilna zanka

Kaj so penilni obročki?

Penilni zažemni obročki ( ang. ED rings) so trakovi iz različnih materialov, ki se namestijo na korenu penisa. Najpogosteje so silikonski, gumijasti, plastični, lahko pa so tudi kovinski. Njihov namen je zadržati kri v penisu in s tem omogočiti, da penis med erekcijo ne splahni. Nameščajo se lahko ročno, preko vodil, ali preko vakuumske črpalke.

Obstajata dve vrsti penilnih obročkov. Medicinski, ki so tudi medicinsko preizkušeni in odobreni za uporabo in nemedicinski, ki nimajo certifikatov za medicinsko uporabo. Medicinske se kupi pri prodajalcih medicinskih pripomočkov, druge pa po navadi v trgovinah z erotičnimi pripomočki.

Penilni zažemni obročki

Medicinski obroček


Nemedicinski obroček

Namestijo se lahko na koren penisa ali penoskrotalno. Nekateri penilni obročki so iz dveh delov. En obroč se namesti okrog penisa, drugega pa okrog mod. Večina uporabnikov trdi, da jim obročki omogočajo zadostno čvrstost penisa za normalen spolni odnos.

Način delovanja penilnih obročkovKako delujejo

V penis priteka kri po arterijah v fazi sproženja erekcije. Ta je lahko spontana, ali sprožena z zdravili. Zdravila se lahko vzamejo kot tablete ali aplicirajo kot injekcija v penis. Kadar je moten venski pretok krvi in te odvajajo med erekcijo preveč krvi, je erekcija prekratka in penis po začetni polni erekciji hitro uplahne (ED – venska). Odvod krvi je lahko tudi tako velik, da do polne rekcije sploh ne pride. V enem in drugem primeru se namešča penilni obroček direktno na koren penisa.

Lahko je tudi moten dotok krvi v penis, zaradi žilnih ali živčnih motenj. V tem primeru je potrebno erekcijo omogočiti z vakuumsko črpalko. Ta potegne v penis venski kri. Penilni obroček se namesti peko črpalke.

Torej, naloga penilnega obročka je v taki meri stisniti brecila, da bo kri ostala v penisu, s tem pa bo omogočena erekcija. Pomembno je, da brecilo okrog sečnice ni preveč stisnjeno in da je omogočen normalen pretok semenske tekočine ob orgazmu skozi sečnico.

Prekrvavitev penisa

Obročki, ki jih lahko kupite pri nasVrste penilnih obročkov

 • VenoSeal (Osbon): je prilagodljiva zažemna zanka, ki se učvrsti na korenu penisa. S pravilnim pritiskom na brecila nudi udobno uporabo tako za moškega kot partnerico, pri tem pa omogoča do 30 minut dovolj čvrste erekcije za spolni odnos.
 • Osbon zažemni obroček: zažemni obroček Osbon je zasnovan tako, da pritisne na prave točke na penisu, s čemer ohranja kri v brecilih, s tem pa omogoča čvrsto erekcijo, ki je bila vzpostavljena z ErecAid vakuumsko črpalko. Njegova oblika na spodnji strani je zasnovana tako, da ne stiska sečnice in omogoči izliv semenske tekočine. Notranji premer obročkov je 18-22mm.
 • EZ obroček (POS-T-VAC): patentirani design EZ obročka je narejen tako, da enostavno sede na rob vakuumske črpalke. Omogoča dober oprijem, primeren pritisk na brecila in s tem zadostno erekcijo za spolni odnos. Veliko uporabnikov meni, da je enostaven za uporabo, tako pri nameščanju, kot pri snemanju. Primeren za uporabo z Osbon ali POS-T-VAC vakuumskimi črpalkami. Notranji premer obročkov je 16-19mm.
 • Mach 1 obroček: je zasnovan tako, da pritisne na prave točke na penisu, s čemer ohranja kri v brecilih, s tem pa omogoča čvrsto erekcijo, ki je bila vzpostavljena z Pos-T-Vac ročno ali avtomatsko vakuumsko črpalko. Njegova oblika na spodnji strani je zasnovana tako, da ne stiska sečnice in omogoči izliv semenske tekočine. Notranji premer obročkov je 7,4 -13,5mm.
 • Comfort Ring: vrhunski penilni obroček, ki ga je enostavno uporabljati s kondomom. Zaradi mehkega in zelo elastičnega materiala je kot nalašč za moške, ki se jim zdijo standardni penilni obročki pretesni ali togi in potrebujejo manj pritiska za vzdrževanje erekcije. Za enkratno uporabo. Ena velikost ustreza vsem.

Pri nas lahko dobite naslednje penilne zanke in obročke:
Osbon, Pos-T-Vac
Osbon
Penilne zanke VenoSeal™
39€
Osbon
Penilni obročki Osbon obroček
19,50€
POS-T-VAC
Penilni obročki EZ obroček
22,50€
POS-T-VAC
Penilni obročki Mach 1 obroček
19,50€
POS-T-VAC
Penilni obročki Comfort ring
13,50€

Nepravilna uporaba lahko privede do hudih zapletovZapleti pri uporabi penilnega obročka
Nepravilna uporaba penilnega obročka lahko privede do blagih ali hudih poškodb penisa!

Strokovnjaki priporočajo:

penilni obroček naj bo nameščen največ 20-30 minut. Po tem času je potrebno vzpostaviti pretok krvi v penisu.

Kar nekaj zapletov lahko nastane ob nepravilni uporabi:


Ecolab Aquagel

Gel za penilne obročke

 • bolečina
 • zmanjšana občutljivost
 • zbadanje
 • oteklina
 • podplutbe

V kolikor bi penilni obroček pustili na penisu predolgo, bi lahko zaradi motnje prekrvavitve prišlo do nepopravljivih poškodb penisa. Po podatkih International Society for Sexual Medicine (ISSM) bi te bile lahko tako hude, da bi lahko odmrl del tkiva penisa in bi bila potrebna kirurška amputacija. Poškodbe živcev bi se odražale v neobčutljivosti dela ali celega penisa. Poškodbe brecil bi lahko povzročile popolno nezmožnost doseganja erekcije in bi bila edina rešitev vstavitev penilne proteze.

Da do poškodb ne bi prišlo:

 • moramo zagotoviti minimalni, še ustrezen pritisk na brecila
 • obvezno odstraniti obroček po največ 30 minutah nošenja
 • nikoli ne smemo zaspati z obročkom na penisu
 • izogibati se uporabi kadar smo pod vplivom alkohola ali opojnih substanc
 • moramo takoj odstraniti obroček, če se pojavi bolečina, zmanjšana občutljivost ali kakršna druga neprijetnost
 • takoj poiskati medicinsko pomoč, če obročka ne moremo odstraniti (ISSM predlaga izogibanje kovinskim obročkom, ker jih je veliko težje odstraniti)


Vakuumska črpalka za doseganje erekcije

Pred uporabo penilnega obročka se je dobro posvetovati z urologom. Penilni obroček ni primeren za vse. Vsekakor se ga odsvetuje bolnikom z Peyronijevo boleznijo, bolnikom z motnjami strjevanja krvi in tistim, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi.

Erektilna motnja je lahko tudi predznak kašne druge težje bolezni. Največkrat so to bolezni povezane z spremembami v žilah. Zato je dobro  pred uporabo obročka, obiskati urologa, ki mora potrditi diagnoza prekomernega odtoka krvi iz penisa. Ta opravi vse potrebne preiskave, vključno z  UZ in Dopplerjem penisa pod injiciranjem vazoaktvne substance.

Bodite previdnii pri nakupu penilnega obročkaPriporočila

Erektilna motnja je  pogost pojav pri moških nad 50. letom starosti. Kar 50% jih ima težave. Kadar je motnja venske narave, si moški lahko pomagajo s penilnim obročkom.

Na voljo je več vrst penilnih obročkov, različnih jakosti. Uporabljajo se lahko samostojno ali v povezavi z vakuumsko črpalko. Pri uporabi je treba upoštevati vsa previdnostna navodila, sicer lahko pride do nepopravljivih poškodb penisa, celo amputacije. Časovne omejitve se je potrebno strogo držati.

Kupujte samo medicinsko preizkušene in odobrene penilne obročke, sicer si lahko povzročite nepopravljivo škodo!

Komplikacije, ki lahko nastane ob nepravilni uporabi penilnega obročka:
bolečina, zmanjšana občutljivost, zbadanje, oteklina, podplutbe

Vsekakor je pred uporabo smiseln pregled pri urologu, ki vam bo svetoval glede vrste in načina uporabe penilnega obročka.

VIRI:

 1. Penile strangulation by iron metal ring: A novel and effective method of management, Somorendro Paonam, Nillachandra Kshetrimayum, and Indrajit Rana. Urol Ann. 2017 Jan-Mar; 9(1): 74–76.
 2. Penile and Scrotal Strangulation due to Metal Rings: Case Reports and a Review of the Literature, Neel H. Patel,1 Ariel Schulman,2 Jonathan Bloom,3 Nikil Uppaluri,1 Michael Iorga,1 Suraj Parikh,1 John Phillips,1 and Muhammad Choudhury1. Case Report | Open Access Volume 2018 |Article ID 5216826 
 3. Penile strangulation by a metal ring: an easy and unique thread method for removal of the ring, Kunj N. Vyas, Mehul I. Solanki.International Surgery Journal Vyas KN et al. Int Surg J. 2019 Feb;6(2):623-626 
S pravilno namestitvijo se izognemo poškodbam penisaPrikaz namestitve penilnega obročka
11. avgusta, 2020 Aktualno, ED , , , ,